Трошоците за игри ширум светот се зголемија за 5% во услови на растечкиот пазар за мобилни телефони

Pengeluaran game di seluruh dunia naik 5% di tengah booming pasar ponsel

Трошоците за игри ширум светот се зголемија за 5% во услови на растечкиот пазар за мобилни телефони

Трошоците за игри ширум светот се зголемија за 5% во услови на растечкиот пазар за мобилни телефони 1

Не е тајна дека мобилната индустрија во последниве години бележи експоненцијален раст, бидејќи сè повеќе технологија и компании за игри се борат за ова многу профитабилно парче торта.

Минатиот јули, гејмерите потрошија вкупно 8,56 милијарди американски долари за игри низ целиот свет, на сите конзоли, персонални компјутери или мобилни платформи.

Но, ако мислите дека се работи за многу пари (и со право), можеби ќе бидете изненадени. Според месечниот извештај на „СуперДата“, тој број уште еднаш се зголеми, кулминирајќи со пораз 9,02 милијарди американски долари минатиот месец – тоа е околу половина милијарда долари повеќе од лани!

Трошоците за игри ширум светот се зголемија за 5% во услови на растечкиот пазар за мобилни телефони 2

Гледајќи во поединечни платформи, приходот од мобилни игри забележа најголем раст, доволно значаен за да го неутрализира колективниот пад на персоналните компјутери и конзолата сам по себе. Иако ова е несомнено импресивно, она што е уште позагрижувачко е дека оваа шема веројатно ќе продолжи, барем за следните неколку месеци.

На тој начин, погледнете го целосниот извештај и другите интересни статистики за СуперДода овде.

Слика: Покемон компанија, СуперДода