Фејсбук воведува видео разговори со дневна соба со ТВ портал

Facebook Memperkenalkan Panggilan Video Ruang Tamu Dengan TV Portal

Фејсбук сега презема социјална поврзаност со телевизијата. Компанијата за социјални медиуми неодамна објави три нови уреди за портали за семејно видео повици, вклучувајќи го и ТВ порталот.

ОГЛАС

И покрај своето име, ТВ порталот не е вистинска телевизија, туку е уред за видео повик кој е наменет да се поврзе со вашата телевизија преку HDMI. Тој ја користи технологијата „Фејсбук паметен фотоапарт“ за да се насочи и зумира за да се фокусира на луѓето што се движат во просторијата.

Иако наликува на Kinect, ТВ порталот има камера од 12,5 MP со видливо поле од 120 степени. Исто така, има низа од осум микрофони на уредот за точно следење на звукот. Исто така, поддржува 2,4GHz и 5GHz и WiFi.

Фејсбук воведува видео разговори за дневна соба со ТВ портал 1

Бидејќи гигантот за социјални медиуми има WhatsApp, уредот природно поддржува видео повици за тоа, а исто така и припаѓа на компанијата Куриер на Фејсбук. Амазон интелигентен говорен асистент, Алекса е поддржан и на ТВ порталот.

И покрај тоа што остварувањето на видео повици со уредот на ТВ е главната карактеристика овде, тој функционира и како уред за ТВ-стриминг. Корисниците исто така можат да добијат услуги како што се Amazon Main Video, Performances, CBS All Access и други. Може да се активира и со изговарање „Здраво портал“, а далечинскиот управувач е исто така вклучен во полето за полесно внесување.

За проблеми со приватноста, овој уред има и физички капак на камерата и копчиња што ги деактивираат фотоапаратот и микрофонот за дополнителна безбедност. Фејсбук соопшти дека ќе изврши ревизија на анонимни снимки и ќе има човечки ревизори за подобрување на услугата, но корисниците можат да изберат да се откажат од оваа одлика во поставките за апликација.

Фејсбук воведува видео разговори за дневна соба со ТВ портал 2

Телевизискиот портал сега е достапен за нарачка со цена од 149 УСД (M RM625). Во моментов Фејсбук испраќа уреди само во САД, Канада и Европа. Така, не е наведено дали уредот ќе стигне до нашите брегови.

(Извор: Фејсбук преку Раб // Слики: Фејсбук, The Verge)

ОГЛАС