Фејсбук, наводно, работи на паметни очила за промена на телефонот

Facebook Dilaporkan Bekerja pada Kacamata Cerdas untuk Mengganti Ponsel Anda

Фејсбук, наводно, работи на свои паметни очила, кои очигледно се наменети да ги заменат смартфоните. Во новиот извештај на CNBC се вели дека компанијата се здружила со Luxottica, холдинг компанијата зад „Ray-Ban“, за да помогне во развојот на нови паметни очила.

Проектот, наречен Орион внатрешно, ќе им овозможи на корисниците да примаат повици и да покажуваат информации на екранот. Очилата исто така ќе им овозможат на корисниците да стримуваат во живо на профитабилно место од очила до нивните социјални медиуми, можеби Facebook и Instagram Life Новите очила се наменети за замена на паметните телефони, што е искрено апсурдна идеја. Патем, ова не е прв пат компанијата да го проба ова.

Фејсбук исто така работи на уредот „прстен“ со кодно име Агиос кој ќе им овозможи на корисниците да ги контролираат очилата Орион со помош на прстите. Компанијата дури изгради АИ асистенти за нови очила.

Извршниот директор на „Фејсбук“, Марк Закерберг, се чини дека покажал силен интерес за овој нов леќа, иако компанијата досега не била во можност да ја намали големината на уредот во фактор на форма што навистина ќе изгледа добро. Таа е во развој веќе неколку години, иако се чини дека неодамнешните борби предизвикуваат компаниите да се здружат со лидерите во индустријата, како што е Луксотика.

Новите очила исто така не се очекува да бидат испратени до 2023 година и може да трае до крајот на 2025 година за да бидат испратени, или никогаш воопшто да не се испраќаат.

Карактеризира со Фејсбук, Фејсбук Орион, Орион