Фејсбук откри дека платиле изведувачи за транскрипција на разговори од …

Откриено е дека Фејсбук платил изведувачи за транскрипција на аудио разговори на своите корисници 1Фејсбук едноставно не чини да остане надвор од скандалите за приватност. Во најновиот извештај на Блумберг, беше откриено дека Фејсбук всушност плаќал изведувачи на трети лица за да им пренесат аудио-разговори на своите корисници, потег на компанијата го потврдил и изјавил дека оттогаш паузирале.

Според изјавата дадена од компанијата како одговор на извештаите, „Како Епл и Гугл, го запревме прегледот на човечки аудио пред повеќе од една недела“. Компанијата додава дека погодените корисници всушност ја избрале опцијата на Facebook Messenger за да ги транскрибираат нивните аудио разговори, каде што е извршена транскрипција за да се обезбеди дека пораките биле толкувани правилно од страна на АИ.

Фејсбук исто така увери дека разговорите се анонимни, иако сме сигурни дека сите не биле возбудени за идејата како и да е. Фејсбук не е ниту сам во ова. Како што забележува компанијата, Apple исто така неодамна беше обвинет за транскрипција на Siri разговори во обид да ја подобри нејзината точност.

За компанија која се гордеше со приватноста на корисниците, ова беше голем проблем, иако Apple оттогаш го суспендираше шоуто по откритијата. Тие исто така најавија планови да им го олеснат учеството на корисниците доколку сакаат.

Поднесено во Прочитајте повеќе за и. Извор: Блумберг