ФТЦ е обвинет за заблуда на јавноста над 125 $ изедначени плаќања

Нормално, Комисијата за трговија на Федералах ги обвинува другите за измамно рекламирање, но регулаторите на САД сега се соочуваат со поплаки во врска со решавањето на Еквифакс.

Во понеделникот, активистичката група „Побарувачка за напредок“ објави петиција во која се повикува канцеларијата на генералниот инспектор на ФТЦ да ја испита агенцијата за користење „лажно и измамено рекламирање“ за пари кои им се должат на потрошувачите погодени од прекршувања на „Equifax“.

“Федералната комисија за трговија ги насочува потрошувачите да веруваат дека ќе добијат 125 американски долари ако поднесат побарување во решението за прекршување на податоците на Equifax. Но, кога Американците ќе го земат својот збор и ќе се регистрираат, ФТЦ се повлекува и тврди дека нема доволно пари во фондот за порамнување. одејќи наоколу “, се вели во соопштението на Дејвид Сегал, извршен директор на„ Побарувачка за напредок “.

Всушност, ФТЦ го потцени одговорот на јавноста за населбата Еквифакс. Толку многу луѓе ја избираат опцијата за компензација на готовина од 125 американски долари, наместо бесплатниот мониторинг на кредитот, напишан од помошникот директор на ФТЦ, Роберт Шошински, во блог пост минатата недела што можеби нема да има доволно пари за да ги искористи.

Надоместокот од 125 американски долари беше обезбеден од затворени средства со 31 милиони американски долари. “Голем број на побарувања за пари отколку за набудување на кредит, значи само една работа: секој што ќе ја земе опцијата за пари, ќе заврши само со добивање мала сума пари. Ништо близу 125 долари што можат да ги добијат ако не се поднесе голем број на побарувања”, рече Шошински .

Зошто ФТЦ не одвои повеќе од 31 милиони долари не е јасно, но „Побарувачката за напредок“ тврди дека регулаторите на САД ја доведоа во заблуда јавноста за компензацијата на готовина. „ФТЦ мора да биде доволно добар за да се осигура дека сите луѓе погодени од нарушувања и лажните реклами поврзани со порамнување на офицерите, ги добиваат вкупните 125 американски долари што ги прави ФТЦ да ги натера да веруваат дека имаат право“, рече Сегал.

Побарувачката напредок бара од луѓето да ги додадат своите потписи во петицијата, која ќе биде испратена до ФТЦ.

Комисијата одби да ја коментира петицијата. Но, планира да испрати е-пошта до оние кои доставиле побарувања за порамнување во рамки на Equifax и нуди опции за преминување од опциите за плаќање на готовина во бесплатни решенија за мониторинг на кредити.