Функцијата „Заклучување отпечатоци“ е конечно тука на WhatsApp Бета на Android

Fitur 'Kunci Sidik Jari' Akhirnya Hadir di WhatsApp Beta di Android

После многу тестирање во текот на изминатите неколку недели, WhatsApp конечно ја лансираше опцијата за заклучување на отпечатоци до бета верзија на својата апликација Android. Верувано дека е откриен за прв пат од WABetaInfo, се вели за оваа нова функција Достапно на WhatsApp Beta v2.19.221, но само на уреди што работат со Android Marshmallow или повисоки. Ова е стандардно оневозможено, што значи дека корисниците мора да го активираат рачно со внесување на менито за поставки на апликацијата.

Заклучување на отпечатоци од Android WhatsAppУчтивост на сликата: WABetaInfo

Ако сте заинтересирани да испробате нови функции, можете да го сторите тоа со тоа што ќе одите во Поставки> Сметка> Приватност и да се префрлите на опцијата ‘Заклучи отпечатоци од отпечатоци’. Забележете дека сè уште не е универзално достапно, така што можеби ќе треба да почекате некое време за да бидат достапни на вашиот уред. Или, ако не сакате да чекате, WABetaInfo препорачува да направите резервна копија од историјата на разговорот и повторно да инсталирате WhatsApp, што веројатно ќе ги активира опциите на вашиот уред.

Опцијата за биометриско заклучување, која им овозможува на корисниците да ги заклучуваат апликациите со отпечатоци од прсти или лична карта на нови iPhone, претходно беше лансирана на iOS и се очекува да биде достапна на Android порано од подоцна. Ова е карактеристика за приватност, усвоена од многу апликации и услуги за да обезбеди дополнителен слој на безбедност на личните податоци.

Веднаш не е јасно кога ќе се појави во стабилна верзија на апликацијата, но со оглед дека сега е дел од јавната бета верзија, нема да биде долго пред да се случи тоа.