Хакерите украдоа сметки на WhatsApp со овој едноставен трик

Peretas mencuri akun WhatsApp dengan tipuan sederhana ini 1

Хакерите крадат сметки WhatsApp со овој едноставен трик 2

Whatsapp Ова е апликација за инстант пораки која е многу популарна низ целиот свет. Иако не се одликува со тоа што е најбезбеден. Дури и пристигна Обединетите Нации ја забрани нивната употреба за службени работи и најбогатата личност во светот е уценувана од проблеми со таа апликација.

Но, секој сè уште го користи и затоа е сè уште ранлив на значителен број артима измамници и виртуелни крадци Тие можат да ја загрозат приватноста на вашите жртви.

За жал, постојат начини да се украдат сметките на WhatsApp и неодамна чудните методи за социјален инженеринг станаа популарни.

Каде жртвата прима повик, каде хакерот ја известува жртвата дека освоил билет за моден концерт или ефтино шоу.

Меѓу сите лаги им е кажано дека како безбедносен метод ќе пристигнат само СМС-порака со шестцифрена верификација. Исто како што треба да споделат за да го потврдат идентитетот на победникот и да добијат награда.

Незгодниот проблем е што шесте цифри се код за верификација за пристап до вашата сметка на WhatsApp.

Имајќи го кодот, крадецот може далечински да пристапува до сметката, да активира двофакторска автентикација на WhatsApp и да преземе целосна контрола врз сметката.

Овој метод се чини дека порасна многу и на таков начин што печатените медиуми конечно се консултираа со компании како Касперски да разговараат за ова прашање. Оние кои ја истакнуваат важноста за користење на сите филтри за безбедност понудени од WhatsApp:

Ова ја нагласува потребата луѓето да ја разберат важноста на заштитата на нивните податоци. Оваа апликација е широко користена во нашево време и е исто така важна алатка за некои луѓе на работа. Замислете да немате пристап до тоа со денови или недели.