Хакери од Малезија, Израел и Иран се сомничат за вознемирување на функцијата за пребарување на контакт со Твитер

Twitter logo

Во еден чуден настан, Твитер ги вклучи државните спонзори на Хакери од Малезија, Израел и Иран да злоупотребуваат карактеристики што им овозможуваат на корисниците да ги пронајдат други кои ги имаат нивните телефонски броеви. Компанијата за социјални медиуми соопшти дека прави промени во функцијата за да не врати повеќе имиња на сметки.

ОГЛАС

На 24 декември 2019 година, компанијата стана свесна дека некој користел голем број лажни сметки за злоупотреба на оваа одлика. Сметката за навреда е суспендирана. Но, истрагата откри дека голем број на барања дошле од одредени IP адреси во Малезија, Израел и Иран. Твитер исто така се сомнева во вклученост на државните спонзори на хакери.

кршење на податоци за пробивање

Оваа одлика е активирана стандардно, што значи дека ќе бидат погодени корисниците на Твитер кои го регистрираат својот телефонски број. Тука спаѓаат оние кои го обезбедиле тоа за два-факторска автентикација. Исклучоци од ова се државите во Европската унија, каде корисниците мора да изберат да ја користат.

Целата оваа епизода се појави веднаш откако претходно користеше телефонски броеви и е-пошта за насочени реклами. Ако веќе не сте го сториле тоа, можеби ќе треба да се откажете од оваа одлика и доколку е можно, одделете го вашиот телефонски број од вашата сметка на Твитер.

(Извор: Твитер)