Хакер од 18 години украде крипто вреди 50 милиони долари во измама за симнување на картички

fossbyte-fevicon-new-logo

Што се случува кога 18-годишен маж со желба да се пробие ги посакува своите желби премногу далеку? Тој произведе 50 милиони американски долари cryptocurrency со уредување на измама за промена на СИМ. 18-годишниот монтрел, Семи Бензаци, беше обвинет за кражба на криптовалута во добро организирана измама за размена на СИМ со 50 милиони американски долари.

Во измама со СИМ-размена, хакерите го преземаат вашиот телефонски број убедувајќи го персоналот за поддршка на клиенти дека тој е вистински сопственик или откривајќи ги и искористувајќи ги слабостите во системот за управување со клиенти на вашата мобилна мрежа. Штом ја презеде контролата, се префрли со СИМ-картичката што ја имаше. Потоа, измамниците можат да ја киднапираат вашата сметка за е-пошта, банкарска сметка и други сметки поврзани со вашиот мобилен број.

Роберт Рос, жртва на напад за размена на СИМ, извршен од Бенсаци, рече:

“Поради AT&T, хакерот може да го контролира мојот Gmail со кликнување на” заборавена лозинка “, која испраќа текст до телефонот на хакерот, наместо мој, за да ја поставам лозинката за е-пошта.”

Рос тврди дека тој изгубил 1 милион долари откако хакерите купиле 1 милион американски долари Bitcoin откако добиле пристап до неговата сметка на Gmail.

Меѓу жртвите на нападот на размена на СИМ, едно од познатите имиња беше Ден Тапскот, шеф на Институтот за истражување на блокчаин и неговиот син.

Федералните резерви откриле дека поголемиот дел од жртвите присуствувале на криптовалутност и на годишната конференција на блок-лајн во Yorkујорк наречена Консензус. Можно е 18-годишниот хакер да ги добие податоците на учесниците и да ги насочил.

Според извештаите на локалните медиуми, сајбер криминалот во Торонто полицијата запленила неколку телефони, СИМ картички, компјутери и друга опрема од домот на Бенсаци.

Бенсаци беше ослободен во декември 2019 година, откако ги исполни строгите барања и плати гаранција од 200,000 американски долари. Забрането му е пристап до кој било уред со интернет конекција, вклучувајќи мобилни телефони, компјутери, PS3, PS4, Xbox, Nintendo Switch. Исто така, му е забрането да разменуваат крипто валути и му е наредено да живее со неговите родители.

пакет со JavaScript 340x296 квадратни транспаренти (1)