Центрите за податоци испуштаат исто толку јаглерод како авиокомпаниите

Центрите за податоци испуштаат исто толку јаглерод како авиокомпанијата 2

тоа дигитална технологија тие често се претставени како решенија за дилема околина. Со ширење Интернет имаме идеја да размислиме дека со заменување картички со бајти може да го намалиме негативното влијание сооколина.

Но, ова е првично ветување за завршување еколошки проблем можеби не е валиден заради мене дигитален уредкако повеќето технологија, тие исто така имаат влијание околина. Овој уред го напојува електрична енергија, честопати произведени во фабрика за јаглен, и изработени со материјали како метал. стакло и Пластика тие исто така мораат екстракт. машина или рециклирање.

Значи, додека технологијата дефинитивно го прави тоа го олесни животот, не можеме да го земеме здраво за готово исто така добро за околината.

рециклиран центар за податоци

Тешко е да се измери тоа влијанието врз животната средина наш дигитален живот Зошто дигитален екосистем што го олеснува Интернетот е комплицирано. Л ‘Собрание на Обединетите нации за животна средина дефинирајте го дигиталниот екосистем како “комплексна дистрибуирана мрежа или меѓусебно поврзани социо-технолошки систем“Копче.

Тоа е доволно дигитален екосистем е резултат на човечки. инфраструктура дигитален и уред кои комуницираат едни со други. Тие се засноваат на потрошувачка на енергија на разни размери. Терминот “дигитален екосистем„Се однесува на еколошкото размислување, особено во однос на функционирањето на човечко-технолошкиот систем.

Сепак, ништо не е суштински одржливо за животната средина во дигиталниот екосистем. Треба да се земат предвид влијанието врз животната средина дигитален екосистем како што растат.

дигитален екосистем

Во 2017 година, беше објавено во природно тоа Интернет сообраќај (од и од центрите за податоци) растат со експоненцијална стапка. Во тој момент, тој стигна 1,1 zettabytes (еден зетабит е еднаков на еден трилион гигабајти). Како што продолжува нашата дигитална употреба, ние исто така ја имаме емисија на јаглерод.

тоа на Центарот за податоци придонесува многу емисија на јаглерод дигитален екосистем. Тие во основа се фабрика тоа продавница, направи го резервна копија и врати ме наши податоци. Во април минатата година, се проценуваше дека сум на Центарот за податоци низ целиот свет се користат на Интернет 2% од електричната енергија во светот и произведе иста количина емисија на јаглерод колку сектори глобални авиони (во однос на потрошувачката на гориво).

центар за податоци

Додека разговаравме за влијанието на летањето климатска промена, имаме тенденција да нè оценуваат дигитален живот на ист начин. Според професорот Он Наутон од Универзитет на Обединетото Кралство, јас на Центарот за податоци претставуваат за 50% од целата енергија што ја троши дигиталниот екосистем. тоа личен уред тие користат други 34% и индустрија одговорните за неговото производство го користат 16%.

Naон Наутон

Техничкиот гигант се допаѓа јаболко и Гугл вети дека ќе оствари обновливи цели во 100%, но тие се само дел од нас гигантски дигитален екосистем. Исто така, во многу прилики, тие зависат јаглерод неутрализира за да се постигне ова тоа јаглерод неутрализира вклучуваат луѓе и организации кои инвестираат проект за животна средина да го балансира емисија на јаглерод од други активности. На пример, луѓето можат да купат јаглерод неутрализира при резервација на лет.

Јаглерод офсет

Со поголема појава дигитална технологија, тоа влијанието врз животната средина на екосистемотдигиталниот веројатно ќе се зголеми. Освен очигледните социјални и економски влијанија, импликациите врз животната средина вештачка интелигенција (АИ) мора да се преземе сериозно разгледување.

Напис објавен во јуни од истражувачи од Универзитет во Масачусетс Амхерст го откри тоапракса од голем автомобил вештачка интелигенција може да произведе количини јаглерод пет пати поголем од што автомобил (вклучително гориво) испуштаат во просек за време на нечиј живот. Покрај тоа, овој број се однесува само на тоапракса од голем АИ мотор. Постојат различни други начини на кои овие машини вшмукуваат енергија.

АИ мотор

Ист е случајот со рударство биткоин (апликација од блокчејн) продолжува да троши големи количини на енергија и продолжува да се зголемува на глобално ниво. СпоредМеѓународна агенција за енергија, тоарударство биткоин користи повеќе енергија од некои земји, вклучително и Австрија и Колумбија.

Минимална биткоин

Л ‘дигитален екосистем кои ги поддржуваат нашите уреди вклучуваат системи за чување и мрежи што не се наоѓаат во нашите домови или работни места, како што се “облак„Но, ние мора да останеме одговорни за влијанието на овој систем сателит Јас сум во надворешниот простор. тоа кабел тие течат под ленти, патишта и мориња.

Интернет на нештата

Во меѓувреме, лИнтернет на нештата притаен во стара технологија и го менува начинот на кој го користиме. Овие скриени и оддалечени аспекти на дигиталниот екосистем можат делумно да објаснат зошто сум растечко влијание исклучени се проблемите со животната средина.

тоа одговорен да нè натера дигитален живот поодржливо тоа не треба да биде само за луѓето. Владата мора да обезбеди една закон за животна средина тоа бара еден поголема транспарентност на пат дигиталното општество користи енергија. Тие мора да влезат сигнал да зголеми континуитет нивната практика.

Епл Самсунг

Непосредни чекори можат да бидат, за компанијата произведуваат дигитални уреди, да се држат настрана одпланирана застареност. Пример е кога компанија сака јаболко и Samsung производство паметен телефон што не е дизајнирано да трае долго. тоа дигитална одржливост ова е корисен начин за нивно обликување дигитална технологија влијаат врз нас свет на животната средина.

Мора да го признаеме тоа технологија не само едно извор на решенија за човештвото, но исто така има моќ за негативно влијание врз животната средина. Ова е единствениот начин на кој можеме да започнеме да се движиме ефикасно поодржлива иднина што исто така вклучува дигитална технологија.