Црн петок или сајбер понеделник? За Италијанците е „Сајбер викенд“

 Црн петок или сајбер понеделник?  За Италијанците е „Сајбер викенд“

🎯ЗАШТИТА и победи ДОБРА АМАЗОН! Придружете се на каналот OfferTech Telegram!

Црн петок или сајбер понеделник? За Италијанците е „Сајбер викенд“

Црниот петок и сајбер понеделникот се двата најпознати денови за купување на глобално ниво, во кои трговците низ целиот свет нудат попусти и промотивна продажба, како во продавница, така и преку Интернет и се валиден показател за подготвеноста за купување и поиндиректно , на потрошувачката на потрошувачка на моќ во светот.

Двете феномени потекнуваат од американската традиција, во која Црниот петок (или црниот петок) го следи Денот на благодарноста и ја отвора Божиќната шопинг сезона. Сајбер понеделник, претставен во 2000-тите, наместо тоа, претставува одговор на е-трговијата на традиционалниот петок на брзото купување.

Мастеркард ги испита податоците во врска со трансакциите направени во Италија во овој период од годината, од 2013 до 2015 година, за да обезбеди анализа на секторите кои имаат најголема корист од овие два дена на купување, трендовите и трендот на трошење на Италијански потрошувачи.

Дури и во Италија, како што потврдуваат трендовите анализирани од „Мастеркард“, назначувањето со шопинг на крајот на ноември станува неопходно за потрошувачите.

Од анализата што ги испитува трендовите на набавки помеѓу 2013 и 2015 година, произлегува дека во текот на овие два дена посветени на шопинг, потрошувачката на потрошувачи е зголемена во последните три години за 11% соодветно на Црниот петок и за 36 % за време на Сајбер понеделник со многу релевантни проценти споредено со оние во деновите кога нема промоции. Покрај тоа, двата трговски дена, особено во последните две години, во споредба со претходните недели од ноември, откриваат значително просечно зголемување на трошењето еднакво на 4% и 27%, соодветно.

За време на оваа појава, исто така, се забележува намалување на повлекувањето на готовина кај машините за вендинг банкомати во Италија, со намалување од 7% во однос на претходните недели.

„Црниот петок и сајбер понеделникот се двата феномени увезени од англо-саксонскиот свет, особено од Соединетите држави, но тие исто така стануваат реалност за потрошувачите во нашата земја“, објаснува тој Фабрицио Бурландо, Раководител на советници за Мастеркард во Европа. „Во последните три години, всушност, видовме врв на раст во набавките направени со картички„ Мастеркард “во текот на овие два дена, а годишната стапка на раст покажува секогаш позитивни вредности“.

Италија против САД: Црн петок, Сајбер понеделник или „Сајбер викенд“?

Во САД, за време на Црниот петок и сајбер понеделник, постои јасна разлика во трговските стратегии на трговците и во предлогот на промоции, во физичкиот свет и во мрежниот свет. Сепак, во Италија, двата феномени се помалку различни, а преовладува трендот во однос на набавки на е-трговија.

Во овој период, всушност, кај нас, главните страници за е-трговија лансираат бројни понуди за потрошувачи кои го претпочитаат каналот за купување преку Интернет, кои исто така се продолжуваат до двата преодни денови во црниот петок и сајбер понеделник, во сабота и Недела Токму од оваа причина, за Италија би било посоодветно да се зборува за вистински „Сајбер викенд“.

Понатаму, за време на Црниот петок и Сајбер понеделник, во Италија, главните сектори кои забележаа пораст на продажбата во овој период беа оние од потрошувачка електроника, одоблека и конечно јас стоковни куќи. Ова е сличен тренд со оној пронајден во Соединетите држави, што го потврдуваат и податоците што се однесуваат на „Сајбер викенд“, во кој се забележува дека понудите во електронскиот сектор се повеќе популарни деновиве, со просечно зголемување од 150% во однос на на другите викенди во ноември. Покрај тоа, во целина, категоријата потрошувачка електроника вози на трошење во последните 3 години (2013-2015), што покажува и фактот дека во 2014 година продажбата на електронски уреди се зголеми за 624% во однос на 2013 година.

Меѓу другите релевантни сознанија: 2015 година бележи силен раст во секторот здравство, убавина и медицински материјали, со + 110% споредено со 2014 година.

Ако се однесува до навиките на трошење, италијанските потрошувачи се многу блиски со нивните колеги од странство, кога станува збор за однесувањето на шопинг, нашите сонародници се помалку внимателни на понудите и промоциите од Американците. Податоците од мастеркард кои се однесуваат на вкупното трошење во деновите што ги очекуваат и следат промотивните, откриваат остар пад на набавките пред Црниот петок и Сајбер понеделник во Соединетите држави, додека тоа не се случува во Италија, каде потрошувачите продолжуваат да купуваат број, исто така, во саботата по црниот петок.

🔔Дали ви треба помош или помош? Пишете ни на нашиот канал Телеграм >>> ТУКА!

📱Дали барате паметни телефони со попуст? Купете ги по најдобра цена натаму >>> Амазон!

– Зачувај со Понуда Техника на Телеграма: најдете го понуди за најдобра технологија!

– Ако сте гладни за вести, следете го YourLifeПоднесена на Google News: кликнете на вездата за да не додадете во вашите омилени!

САКАТЕ АМАЗОН МУЗИК СЕ БЕСПЛАТНО БЕСПЛАТНО? Пронајдете КАКО!