Чандрајан-2: Комуникацијата беше изгубена со Викрам Ландер

Chandrayaan-2: Komunikasi terputus dengan Vikram Lander

Вчера, секој Индиец стрпливо чекаше Чандрајан-2 да слета на Месечината, но одеднаш тимот на научници во контролната соба ја изгуби комуникацијата од земјата. Околу 01:40 часот полноќ. Земјиштето на Чандрајаан-2 почна да се спушта кон лунарната површина каде успешно ја заврши грубата фаза на сопирање и влезе во добар режим на разделување. Но, кога слетачот на Викам беше на само 4 километри од слетувањето на Месечината, научниците во контролниот центар на ИСРО знаеја дека нешто не е во ред.

Чандрајан-2: Комуникацијата беше изгубена со Викрам Ландер 1

И тогаш, околу 14:18 часот, началникот на ИСРО К Сиван потврди дека контакт со земјопоседникот Виктор-Чандрајан-2 исчезна. Тој исто така рече дека Викрам ги носел своите потомци како што треба, сè додека не изгубат контакт кога 2,1 километар над лунарната површина. Сепак, научниците се обидуваат да земат комуникација од земјопоседниците.

„Слегувањето на слетувањето на Викам беше како што беше планирано и се забележани нормални перформанси до висина од 2,1 км. Понатаму, комуникацијата од земјопоседната земја до приземната станица беше прекината “, Рече претседателот на ИСРО К Сиван.

Покрај тоа, ИСРО се обидува да собере и анализира податоци од потомците на Викрам и вселенската агенција ги испитува податоците за телеметрија од патеката за слетување „Чандрајајан-2“, крајните емисии и сигналот испратен од страна на земјопоседникот. ИСРО, исто така, планира да ја користи орбитата Чандрајајан-2 за да го мапира местото за слетување на Викрам за да бара знаци за судбината на земјопоседникот.

Премиерот Моди во твит рече: „Индија е горда на нашите научници! Тие дадоа се од себе и секогаш ја правеа Индија горда. Ова се моменти да бидеме храбри, а ние ќе бидеме храбри! Претседателот Истро ги даде најновите вести за Чандрајан-2. Ние продолжуваме да се надеваме и ќе продолжиме да работиме напорно на нашата вселенска програма. “

Премиерот Нарендра Моди увери поддршка за научниците од индиската организација за истражување на вселената и им рече да бидат храбри. „Tomorrowе има нова зора и посветла утре наскоро. Нема неуспеси во науката, само испитувања и напори “, рече премиерот Моди.


НОВО