Чукајте тропајте! Среќен трет роденден, Google Duo

Knock Knock! Selamat ulang tahun ketiga, Google Duo

Пред три години денес, Гугл го лансираше Дуо, апликација за видео повик и услуга што ја заведуваше неколку месеци порано за време на I / O 2016. Заедно со Ало, Дуо донесе промена во стратегијата за пораки и комуникација на Google. Го опишува почетокот на крајот за Hangouts и се префрла на поедноставен пристап кој не работи добро за Allo. Дуото, од друга страна, сè уште напредува. Ова може да не ги револуционизира во целост видео повиците, како што се надеваше од Google, но тоа не значи дека не функционираше.

Уште од самиот почеток, идејата зад Дуо беше да ја истурите вашата e-mail адреса и корисничко име и едноставно да ви овозможат да остварувате видео повици за секој чиј број го имате. Таа зависност може да спречи некои од вас да ја користат и создадоа некои граници, но тимот на Дуо полека го сруши со текот на годините. Оваа услуга сега има веб-клиент и повеќе не е врзана за еден уред, што ја прави подостапна и корисна за луѓето со повеќе мобилни телефони и таблети – вклучително и iPad.

Исто така, додава само аудио повици, групни повици до осум лица, опција да оставите видео и аудио пораки на вашите контакти и сега има јадица во апликацијата Контакти, телефони и пораки. Но, ова не е само за додавање на функции, Дуо исто така се обидува да ги направи своите повици повеќе мобилни и податоци пријателски. Кога беше лансиран, можноста на услугата да повици сè уште работи, без оглед на јачината и видот на врската, беше една од карактеристиките што ме импресионираше најмногу за тоа, и сè уште го прави тоа. Ова е најсигурна апликација што ја користам за говорни и видео повици, а исто така е и една од наједноставните. Јас скоро, ако некогаш, треба да им помогнам на моите родители и свекрвите да дознаат нешто со Дуо, што не се случи кога користевме Скајп.

За разлика од Ало, Дуо доби поширока поддршка на Гугл уште од нејзиното лансирање. Во декември 2016 година, го замени Hangouts во пакетот Google Apps и стана задолжителна инсталација (како што се Play Store, YouTube и Chrome) за секој производител на уреди со Android. Ова помага да се објаснат броевите за инсталација од 1 милијарда што апликацијата ги има постигнато на Play Store. Дуото е исто така интегрирано со Асистентот на телефон, Домашни звучници и Smart Display, помагајќи да се прошират неговата употребливост и дофат.

Но, можеби најголемото одобрување на „успехот“ на Дуо, без оглед на тоа колку лабаво го дефинирате терминот, е тоа што сè уште стои, додека многу други напори за комуникација на Google не успеваат за помалку од три години. Со оглед на тенденцијата на компанијата да затвори нешто што не функционира, тоа е извонредно достигнување.

Среќен роденден, Дуо! Може да продолжите да ги предизвикувате можностите и да живеете за да ја видите четвртата свеќа на вашата торта и многу повеќе.

Google Duo - Видео повици со висок квалитет