Што е забрането? Пулс десетици илјади & # 039; Од апликациите на Фејсбук и сметките на Твитер

fossbyte-fevicon-new-logo

без оглед дали е директно одговорен, скандалот „Кембриџ аналитика“ го мотивираше (присили) Фејсбук да ја подобри својата игра за приватност. Од излегувањето на вестите, Фејсбук се зафати со подобрување на своите услуги и додавање на нови контроли кои треба да ја зголемат нашата приватност.

Како дел од процесот на поправка на штети, компанијата исто така објави план за истрага за развивачи на апликации. Во него се вели дека луѓето што немаат зелен сигнал ќе бидат избришани. Значи, по истата линија, Фејсбук сега суспендираше повеќе од „десетици илјади“ апликации од околу 400 развивачи, поради загриженост за приватноста.

џемф сега

Фејсбук смета дека оваа апликација ги злоупотребува податоците за приватните корисници собрани преку неговата платформа, на пример, со несоодветно споделување или со тоа што ќе ги стави на располагање на јавноста без да го заштити идентитетот на корисникот, меѓу другите.

Додека некои апликации се трајно суспендирани поради наведените причини, Фејсбук привремено ја запре апликацијата чиишто развивачи не одговорија на барања за информации.

Сепак, социјалните мрежи продолжуваат да разјаснуваат дека не сите суспендирани апликации им се закануваат на луѓето. Многу од нив се исто така во фаза на тестирање.

myPersonality е апликација издадена од компанијата. Апликацијата ги споделува податоците за корисниците со „само ограничена заштита“, а инвеститорот одбива да изврши ревизија.

џемф сега

Фејсбук го презеде еден чекор подалеку и поднесе тужба против јужнокорејската компанија за аналитика Ранквејв, која одби да соработува со својата истрага. Исто така, ги влечеше LionMobi и JediMobi за да создадат апликации за да ги заразат телефоните на корисниците со малициозен софтвер и да заработат пари.

Твитер суспендираше илјадници сметки

Не само Фејсбук, Твитер, исто така, се обидува да го подобри интегритетот на својата платформа, како дел од масовната операција за чистење што се спроведува од 2018 година. Создава сеопфатна архива на информативни операции поддржани од државата на својата платформа.

Во новиот извештај за транспарентност, страницата за микроблогирање забрани илјадници сметки за кои се верува дека имаат врски до информативни кампањи поддржани од државата. Забележа дека многу од овие сметки биле лажни, обидувајќи се да ги измамат луѓето со испраќање спам и ретвитирање.

Твитер суспендираше 4.248 сметки кои потекнуваат од Обединетите Арапски Емирати уникатно, 271 сметки од Обединетите Арапски Емирати и Египет, 259 сметки управувани од Партидо Популарна Шпанија и 1.019 сметки со потекло од Еквадор.

џемф сега

Во меѓувреме, Фејсбук исто така забрани повеќе од 65 сметки на Фејсбук и 35 сметки на Инстаграм од Шпанија.

Покрај тоа, Твитер објави и повеќе податоци поврзани со 4.301 од 200.000 сметки поврзани со Кина и Хонг Конг. Прво објавено во август, Твитер верува дека овие сметки се користат за да се додаде огнот на тековните протести во Хонг Конг.