Што е маркетинг на социјалните медиуми?

Apa itu pemasaran media sosial? 1

Еве еден чуден факт: Употребата на социјалните медиуми расте побрзо од Интернетот. Во текот на првите 10 години од неговото воведување, Интернетот создаде 1.018 милиони комбинирани корисници. Ова значи дека еден од десет луѓе се интернет корисници. Ајде да го споредиме ова со употребата на социјалните мрежи. Фејсбук Ова е најпопуларната социјална платформа во САД. Таа беше отворена за јавноста во 2008 година и за 11 години скоро 2,4 милиони вкупно корисници. Тоа е двојно повеќе од корисниците на Интернет и не сме размислувале за други социјални платформи.

Луѓето поминуваат многу време на социјалните медиуми и траат два часа и 22 минути на ден. Младите на возраст меѓу 16 и 24 години се посветени на социјалното вмрежување. До три часа во минута се трошат на социјални медиуми и апликации за пораки.

Брендовите и пазарот не се слепи на вонредните можности за маркетинг што ги нудат социјалните медиуми. Во оваа публикација ќе разгледаме дефиниции, платформи и методи на маркетинг на социјални медиуми.

Што е маркетинг на социјалните медиуми?

Што е маркетинг на социјалните медиуми?

Маркетинг за социјални медиуми значи користење на содржина што е прилагодена на социјалните платформи за да се постигнат посакуваните резултати.

Посакуваните резултати можат:

 • Зголемете го сообраќајот на страницата
 • Зголемете ја продажбата / конверзијата
 • Подобрете ја имиџот на брендот
 • Промовирајте ја лојалноста на клиентот.
 • Зголемете ја свеста за вашата марка / производ

Во зависност од целната платформа, содржината може да биде достапна и во различни формати. Некои платформи прифаќаат само визуелна содржина, други се подобро прилагодени за кратки пораки, додека други претпочитаат видеа. Ако сакате вашата содржина да стане вирусна, мора да ги исполните спецификациите на секоја платформа.

Кои платформи за социјални медиуми се важни за пазарот?

Постојат повеќе од 200 социјални платформи, но не вреди да се споменат сите. Willе разговараме за седумте најдобри платформи за социјални медиуми и видовите на содржини што можете да ги објавите на секоја платформа.

1) Фејсбук

Фејсбук Ова е најголемата од сите социјални платформи во однос на корисничката база. Според продавачот, Фејсбук Ова е најважниот деловен канал.

Тој нуди најразлични можности за рекламирање и маркетинг. Можете да креирате групи и деловни страници, да поставувате реклами или да продавате преку приказни. Друга предност е тоа што Фејсбук Ви дава сеопфатни податоци за анализа што можете да ги користите за лесно да ги процените вашите перформанси.

Ако сакате да го користите Фејсбук Како да започнете маркетинг:

 • Создадете деловни страници со релевантни имиња, соодветни категории на деловни активности и точни информации за контакт.
 • користете страници за информации за Фејсбук за да ја разберете вашата публика и да произведувате содржина што одговара на нивните потреби и преференции.
 • Изберете добра мешавина на содржина што вклучува видеа, фотографии, текст и приказни. Истражувањата покажуваат повеќе видеа вклучени на Фејсбук.

 • Добијте поконкретно покритие за пораки на Фејсбук Видео рекламите на Фејсбук имаат повисок CTR од Instagram и LinkedIn. Тие се многу корисни за достигнување на постарите потрошувачи.

2. Инстаграм

Фејсбук, сопственост на Instagram е социјална мрежа каде се организираат визуелни содржини. Корисниците можат да испраќаат слики и да ги прошират со стандардните опции за филтрирање. Можете исто така да додадете мали видео клипови и да ги објавите на Instagram.

Можете да ги групирате сликите во приказни или постојани верзии што се појавуваат. Накратко, органски може да растеш, без да потрошиш цент.

Еве како:

 • Оптимизирајте ги постовите на платформата следејќи ги препорачаните големини и објавувања во оптимални периоди.
 • Оживејте ја вашата храна со натпревари во живо, награди, приказни и видеа. Користете релевантни и популарни хаштагови за вашата содржина да биде видлива за вистинските кругови.
 • Содржината генерирана од корисникот создава ангажман, ве прави да изгледате веродостојни и не чини ништо.
 • Работете со влијателите кои имаат иста публика како вашата целна публика. Промовирајте ја содржината на другите луѓе заедно, им се заблагодаруваме и заедно организирајте настани.

3. ЈуТјуб

YouTube, сопственост на Google, е видео-специфична платформа со 2 милијарди регистрирани корисници месечно (заклучно со мај 2019 година). Марката користи демо видеа, вежби за DIY, промоција на закачувања и видео блогови (блогови). YouTube исто така има огромен потенцијал за рекламирање.

Ова е како да се направи маркетинг на социјалните медиуми. YouTube ::

 • Потребна ви е сметка на Google за да креирате деловна сметка за YouTube, потоа креирајте канал со интересно име и испланирајте го вашиот канал за содржина.

 • Можете да користите алатки за видео уредување за да направите видеа што изгледаат професионално. Додадете елементи за брендирање и нанесете ја вашата лична сметка на YouTube.

 • Оптимизирајте го насловот и описот на вашето видео со соодветни клучни зборови. Додадете hashtags со YouTube што можете правилно да ги класифицирате содржините. Додадете интересна CTA до крајот на вашето видео.
 • Рекламирајте го вашиот канал на YouTube преку страната и социјалните биографии. Додадете линкови до вашите видеа на YouTube во вашите е-пошта и билтени.

 • Ако имате буџет, инвестирајте во него. YouTube Тие нудат различни формати на реклами, како што се графики и реклами за преклопување. Сакам да знам колку чини рекламирањето на YouTube? Можете да поставите дневен буџет за вашата рекламна кампања и да плаќате само кога корисниците комуницираат со вашата реклама.

4LinkedIn

LinkedIn е социјална мрежа за професионалци. Луѓето одат таму за бизнис. Со премија претплата, платена табла за барање работа и интерактивни приклучоци како што се Pulse и SlideShare, LinkedIn нуди многу можности за маркетинг.

Еве неколку начини на кои може да растете многу добро со маркетингот на LinkedIn:

5) Твитер

Твитер Компанијата има 330 милиони активни корисници месечно, а нејзината стапка на набавка на рекламирање се зголеми за 23% во третиот квартал од 2019 година. Твитер Ова се смета за канал за вести и е исто така одлична алатка за маркетинг. И можете да го користите за да се поврзете со вашите клиенти и колеги.

Можете да ги користите социјалните помагала за слух како Sprout Social за да ја следите марката на вашата компанија и да ја промовирате на вашата страница. Можете да одговорите на прашањата и прашањата на клиентите веднаш. Подобро е да ги задржите вашите твитови кратки и остри и да вклучите GIF за подобра интеракција. Може да чуруликам популарни и релевантни твитови за да го изградите вашиот социјален капитал.

Можете да направите Твитер – Ексклузивна понуда за вашите следбеници. На овој начин можете да ги размножите вашите следбеници и да добиете повратна информација. Може да најдете и соодветни hashtags за да ја зголемите видливоста на вашата содржина.

Можете исто така да креирате ознаки за брендови за долгорочно користење или за одредени кампањи. Можете да замислите конкурс на кој луѓето можат да пишуваат коментирајќи или твитувајќи ги своите обичај хаштагови. Ова е најдобриот начин да ги направите вашиот хаштаг и бренд попопуларен.

Ако не, секогаш постои можност рекламите со Твитер и Краток Твитер да ги збогатат вашите твитови со богати мултимедијални елементи.

6Sna snapchat

Snapchat првично беше апликација за споделување фотографии и пораки, но со текот на времето се додадоа нови функции. Денес, оваа платформа има дневна активна корисничка база од 218 милиони. Најголемиот сегмент на публика се состои од тинејџери кои сакаат да ги споделат своите видеа и фотографии преку апликацијата.

Околу 53% од Американците на возраст над 15 години. До 25 години се корисници на Snapchat. Ако вашиот целен пазар ја вклучува оваа демографија, апликацијата може да биде одлична платформа за маркетинг за вас.

И покрај тоа што Snapchat не е толку популарен како Instagram или Facebook, имате интересни можности за рекламирање. Бидејќи Snapchat е многу запознаен со AR, брендовите можат да понудат поинтензивно искуство на своите клиенти.

Што е маркетинг на социјалните медиуми? 2

Вашата реклама за видео може да трае и 10 минути, што е подолго од дозволеното на другите платформи. Можете да користите подолги видео реклами за да дадете упатства или да споделувате промотивни видеа. Спонзорирање леќи се уште еден начин да се претстави вашата марка на корисниците на Snapchat.

7 квора

Дали имате семеен бизнис или е-трговија портал, мора да бидете со Quora за да создадете свест за брендот. Оваа платформа за прашања и одговори може да ви помогне да воспоставите лиценци за домени и да бидете извор на препорака за клиентите.

Во 2018 година, Quora има 300 милиони месечни посетители кои ја посетуваат платформата за да добијат стручни одговори. Пребарувањето често игра важна улога во обликувањето на вашите одлуки за купување.

Quora им нуди на пазарот повеќе можности да ги таргетираат своите реклами, како што се: B. засновано на теми, однесување на корисниците и контекст. Ова помага при привлекување потенцијални изгледи кои се подготвени да продадат. Исто така, можете да одговорите на повеќе прашања и луѓе кои претходно ја посетиле вашата страница или апликација.

Насочувањето според локацијата и платформата е исто така најдобриот начин за фокусирање на вашата кампања со ласерски Quora. Можете исто така да ги исклучите прашањата и специфичните сегменти на публиката од вашата целна листа. Како резултат, пазарот може брзо да создаде кампањи кои се фокусираат на платената рентабилност.

За тебе

Маркетингот со социјални медиуми еволуираше од висококвалитетни техники за маркетинг до нешто што е неопходно за сите сурови маркетинг. Ова обезбедува видливост, звук и посветеност на вашата марка. И се покажа дека е поевтино од традиционалните методи за маркетинг.

Не треба да бидете активни на сите социјални платформи, но можете да ја изберете платформата што е најрелевантна за вашата индустрија и целната публика. Создадете добро дефиниран маркетинг план и проценете ги перформансите според вашите желби.