Што е тоа: TF картичка (TransFlash) и која е разликата со Micro SD?

Сега паметните телефони имаат повеќе складирање за да складираат големи количини на податоци или апликации. Многу мобилни телефони имаат опција за надворешно складирање, каде што корисниците можат да користат микро SD картичка за да ги прошират своите мобилни простории. Некои корисници се прашуваат што е TF картичка и како се однесува на SD-картичката. TF или TransFlash е скоро непознато име за мемориски картички и многу корисници не го знаат тоа. Во овој напис, ќе разговараме за TF картичките и разликите помеѓу TF и ​​микро SD-картичките.

TF картичка

Што е TF картичка?

TF или T-Flash е кратенка за TransFlash. Ова е вистинското име на микро безбедна дигитална (SD) картичка. Компанијата SanDisk ги лансираше овие картички во 2004 година. TF-картичката функционира како најмала мемориска картичка на сите времиња и се користи за зачувување на податоците дигитално. Микро SD и TF картичките можат да се користат во разни типови уреди, како што се паметни телефони, фотоапарати, компјутери и други слични уреди за да складираат информации како што се видеа, слики, итн. Оваа мемориска картичка се смета за најмала мемориска картичка во светот со големина на шајка.

Со едноставни зборови, картичката TF е првично име и производ на компанијата SanDisk, која потоа се претвора во микро SD картичка. Ажурирањето и ажурирањето на производите е вообичаено за секоја компанија, исто за промена на името TransFlash.

Разлика помеѓу картичките TransFlash и Micro SD

Micro SD (SD се залага за Secure Digital) и мемориските картички TransFlash се многу слични и можат да се користат како замени едни за други. Сепак, постојат мали разлики меѓу нив. Микро SD-картичките можат да поддржат режим SDIO, што значи дека можат да вршат задачи поврзани со меморија, како што се Bluetooth, GPS и комуникација близу до поле. Додека картичките TransFlash не можат да извршат ваков вид задача.

Трансфланс и микро SD картичка

Transflash е првично име на производ, така што можете да ги најдете повеќето TF картички во големини 16MB и 32MB. Од 2014 година до сега, картички за micro SD и TransFlash сметаше исто. TF и микро SD-картичките имаат исти димензии и спецификации, и двете картички се целосно компатибилни едни со други. Двете картички сè уште се користат денес на мобилни уреди, иако е тешко да се најде оригинална мемориска картичка TransFlash.