Што е Фејсбук? Како работи алатката Clear History и како работи?

Que es Facebook¿Cómo funciona la herramienta Borrar historial y cómo funciona? 1

Што е Фејсбук? Како работи алатката Clear History и како работи? еден

Дали не сакате да можете да ја „исчистите“ вашата приказна на Фејсбук?

Благодарение на скандалот со Кембриџ Аналитика и многу други скандали за приватност, многу луѓе се повеќе свесни за количината на податоци што ги следи Фејсбук и одржува за тоа, како и за тоа како нивните податоци можат лесно да се монетизираат (и вооружени против него) од трети лица. Како резултат, Фејсбук се соочи со голем притисок и вети дека ќе биде потранспарентен во врска со тоа што го работи со сите свои податоци.

Од вас е побарано да им обезбедите на корисниците повеќе начини за управување со нивните податоци. Така, во Ф8 2018 година, Фејсбук малку се вознемири. Тој ги опиша своите контроверзии како „значајни“ нарушувања на довербата. Одејќи напред, тој ветува дека „ќе се увери дека ова никогаш повеќе нема да се случи“. Како дел од тие напори, Фејсбук развива алатка „Чиста историја“. Идејата е дека конечно можете да ја исчистите вашата приказна за Фејсбук.

Алатката сè уште не е широко достапна, но еве сè што знаеме за тоа.

Што е Фејсбук? Како работи алатката Clear History и како работи? 2

Што е Фејсбук, дали е тоа алатка Clear History?

Во вашиот веб прелистувач, било да е тоа Chrome или Safari, имате едноставен начин да ги избришете колачињата и историјата на прелистување.

Инспириран од оваа можност, извршниот директор Марк Цукерберг изјави на сцената за време на годишната конференција за развивачи на Ф8 2018 година дека Фејсбук работи на своја верзија за да можете да ја контролирате и исчистите вашата историја на прелистување. Тоа ги вклучува она што сте кликнале, веб-страниците што сте ги посетиле итн. Првично, Фејсбук соопшти дека ќе ја нарече Јасна историја. Сепак, сега тој го нарекува „адаптација на активност надвор од Фејсбук“.

Можете да ја користите алатката за да ги видите страниците и апликациите со кои сте комуницирале; Можете да ги избришете сите овие информации од вашата сметка и можете дури и да ги деактивирате, објасни Цукерберг.

Што е Фејсбук? Како работи алатката Clear History и како работи? 3

Како Фејсбук собира податоци?

Пред да размислите како треба да работи Clear History, според Фејсбук, прво мора да разберете како точно Facebook ги собира вашите податоци.Таа собира информации за вас на следниве начини:

  1. Преку информациите, вие обезбедувате или давате пристап до веб-страници и апликации.
  2. Преку информациите што Фејсбук ги собира за веб-страниците што ги посетувате додека не сте на Фејсбук. Оваа информација ги собира и од луѓе кои не се на Фејсбук.

Вториот начин е она на што сме фокусирани на … Фејсбук, во позадина, ги регистрира страниците и апликациите што сте ги посетиле, она што сте го купиле и она што сте го кликнале додека пребарувате на Интернет. Ова се случува кога посетувате страница која има копче „Фејсбук лајк“, копче Сподели, реклама купена преку „Фејсбук“.

Веб-страница може исто така да вметнува колачиња во вашиот прелистувач, што му помага на Фејсбук да ве следи.Овие колачиња дури можат да детектираат ако сте најавени на Фејсбук. Но, со години, кога ги преземавте вашите податоци користејќи ја алатката за податоци на Фејсбук, не би виделе ниту еден од овие наведени „надвор од Фејсбук“. Значи, не е секогаш јасно какви информации ги акумулира Фејсбук во вас.

Сепак, Фејсбук сака да го смени тоа со Чиста историја.

Што е Фејсбук? Како работи алатката Clear History и како работи? 4

Како ќе функционира Чиста историја?

Clear History е нова поставка што ги прикажува „податоците за прелистување на исклучување на Фејсбук“ што Фејсбук ви се акумулира. Willе ви овозможи да допрете копче „Избриши“ за да ги одвоите податоците собрани од вашиот профил. Кога овие поставки стануваат достапни, можете да прегледувате резиме на вашата активност на Фејсбук, вклучувајќи апликации и страници кои ја следат вашата активност за таргетирање на реклами.

Како што забележа Buzzfeed, експертите за приватност веруваат дека алатката нема да ја избрише вашата историја на прелистување од серверите на Фејсбук. Исто така, нема да ви овозможи да се откажете од Фејсбук, ползи целосно. Едноставно ќе ви овозможи да ја видите вашата историја на прелистување, блокирање страници и апликации да ги испраќаат податоците за следење што ги собираат за вас на Фејсбук и да ги раздвоите сите податоци за прелистување на Фејсбук од вашиот профил.

Но, тоа не значи дека Фејсбук ќе ја избрише вашата историја од своите сервери. Едноставно значи дека вашите податоци нема да бидат препознатливи и нема да бидат поврзани со вас. Уште поважно, Фејсбук не кажа како ќе се справи со вашата историја на прелистување откако ќе се одвои од вашиот профил на Фејсбук.

Со други зборови, Јасна историја на прво изгледа одлично, но може да звучи шупливо во реалноста.

Кога ќе биде достапна Чиста историја?

Clear History првично требаше да биде достапна во 2018 година. Како и да е, компанијата Дејвид Баср изјави за „Recode“ дека Clear History ќе биде достапна за тестирање „во пролетта 2019 година“. Лансирањето трае „подолго“ поради технички проблеми што се појавија за време на развојот. Очигледно дојде пролет и отиде, па каде е? Па, по неколкумесечни одложувања, Фејсбук Чиста историја сега се протега во Ирска, Јужна Кореја и Шпанија.

Другите земји треба да ги следат „во наредните месеци“, велат од компанијата. Фејсбук соопшти дека полека „помага да се осигури дека работи сигурно за секого“. Неговите инженерски тимови мораа да изградат нов начин за обработка на информациите и тие спроведоа месеци истражувања за да добијат информации од луѓе.

Ако сакате да видите дали алатката е достапна за вашиот профил сега, одете овде и побарајте забелешка дека е достапна. Ако видите „поставката за активност надвор од Фејсбук не е достапна за вас сега“, тогаш сè уште не е достапна.