Јапонското Министерство го одобри испорака на индустриски хемикалии во Јужна Кореја

Kementerian Jepang Menyetujui Pengiriman Bahan Kimia Industri ke Korea Selatan

Во тек на тековниот трговски конфликт меѓу Јапонија и Јужна Кореја, има добри вести за затворање оваа недела. Министерството за економија, трговија и индустрија во Јапонија одобри нова испорака на индустриски хемикалии во Јужна Кореја, на која се потпираат најновите високо-технолошки производители на земјата за тековно производство на преработувачи и други компоненти. Ова е прва пратка договорена уште од почетокот на јули, кога избувна дипломатски судир меѓу двете земји. Ако производителите на Јужна Кореја го добијат материјалот навреме, тоа ќе помогне да се избегнат болни нарушувања во производството и испораката на различни технолошки компоненти, вклучувајќи DRAM, NAND блиц, чипови LSI и панели за прикажување.

Почнувајќи од почетокот на јули, јапонските производители сега мора да добијат одобрение за индивидуален извоз во полиимид во Јужна Кореја (користен и за ЛЦД и OLED), фоторезисти и водороден флуорид со висока чистота (се користи за правење чипови, како што се уредите LSI, DRAM и NAND). Најголемите производители на Јапонија – JSR, Showa Denko (SDK) и Shin-Etsu Chemical – не само што го контролираат најголемиот дел од глобалното снабдување за овие хемикалии, туку тие се и единствените добавувачи што можат да ги исполнат барањата за квалитет што компаниите како LG, Samsung, и SK Hynix ја изградија својата производна линија.

Прегледите за извоз во Јапонија можат да траат до три месеци, додека производителите на Јужна Кореја обично чуваат само еден месец или два залиха на материјали, бидејќи тие се многу токсични и не се лесни за чување. За среќа, првиот индивидуален извоз беше одобрен од министерството за околу четири недели. Прегледот на официјалните лица заклучил дека пратката нема да се користи за воени цели. Сепак, Министерството не откри какви специфични хемикалии ќе бидат испратени. Веројатно, јужнокорејскиот гигант веднаш ќе го добие материјалот што им треба.

Ова им го кажа министерот за трговија Хирошиге Секо за локалните новинари.

„Обично не правиме соопштенија кога ќе се одобри единствен извоз. Но, во исклучителни околности, кога владата на Јужна Кореја неправедно ги нарече нашите активности забрана за извоз, решивме да дадеме објава. “

Едно е да се запамети е дека почнувајќи од јули, секој индивидуален извоз од Јапонија во Јужна Кореја мора да биде одобрен одделно, што значи дека овие пратки мора да поминат низ процедури за преглед на извозот на секои неколку недели.

Поврзани читања:

Извор: Јапонски тајмс