10 најдобри апликации како WhatsApp 2019: Кој е најбезбеден?

10 најдобри апликации како WhatsApp 2019: Кој е најбезбеден?

Од нејзиното стекнување од страна на Фејсбук, корисниците се загрижени за приватноста на Whatsapps. Еве 10 безбедни алтернативи за WhatsApp што треба да ги пробате оваа година.

Whatsapp е една од најчесто користените апликации за размена на пораки во светот, со корисничка база од приближно 1,5 милијарди. Како и да е, откако Фејсбук го стекна Whatsapp во 2014 година, корисниците навистина се загрижени за нивната безбедност, меѓу другите недостатоци, некои од кои спаѓаат:

 • Се одликува со режим за разговор со еден поток кој не може да се структурира според темата
 • Прекршување на законодавството за приватност, GDPR
 • Отсуството на профили го отежнува идентификувањето на корисниците, освен ако не ги познавате лично. Исто така, не можете да видите за која група станува збор пред да се приклучите
 • Групите Whatsapp се ограничени на само 256 лица.
 • Користејќи известувања за притисок кои честопати се иритирачки
 • Можете да ги видите информациите за пораките само во вашите пораки
 • Без оглед на причината да го оставите WhatsApp, ние ви нудиме 10 алтернативи за WhatsApp што мора да ги пробате.

  10 најдобри апликации како WhatsApp 2019: Кој е најбезбеден? еден

  Иако Telegram е околу само неколку години (од 2013 година), таа стана скоро популарна како Whatsapp. Во март 2018 година, Телеграма тврди дека достигнала 200 милиони корисници. Апликацијата за пораки поддржува споделен текст, аудио, фотографии, видеа и документи. Апликацијата со седиште во Германија беше апликацијата iPhone преземена во повеќе од 48 земји во 2014 година.

  Услугата за пораки е базирана на облак, така што нејзините корисници можат да пристапат до содржини на своите компјутери, како и од широк спектар на мобилни уреди. Групите на Telegram можат да имаат дури 5.000 учесници. Други карактеристики вклучуваат можност за споделување на содржини до 1,5 GB, енкрипција од крај до крај за тајни разговори, заклучување со лозинка, јавни канали и сл. Апликацијата има ботови кои, покрај тоа што ви даваат релевантни информации, ви овозможуваат да играте игри во рамките на апликацијата за пораки.

  Клучни карактеристики на Telegram:

 • Тој е базиран на облак, затоа е достапен од повеќето уреди
 • Размена на големи датотеки е можно
 • Нема реклами
 • Телеграма: Конс

 • Врската со облак може да ја загрози приватноста
 • Достапност: Android, iOS, macOS, Windows и Linux

  Кликнете за преземање на Telegram: Преземете од продавницата со апликации Поставете го на Google Play

  Може да бидете like5 Апликации за бесплатни повици и текстуални пораки.

  10 најдобри апликации како WhatsApp 2019: Кој е најбезбеден? 2

  Ако барате нова апликација за пораки со елегантен интерфејс, изберете Wireица. Во свет каде повеќето апликации за пораки се повеќе или помалку слични, Wireицата носи нов здив на живот за неговата единственост. Апликацијата е развиена од Јанус Фрис, кој исто така е ко-основач на Skype.

  Апликацијата ви нуди карактеристики како што се временски пораки, групни видео повици, преглед на врски и пораки за самоуништување. Можете да ги избришете пораките од уредите на примателите. Може да ја купите и комерцијалната верзија на апликацијата која ви овозможува да управувате со корисниците и да создавате тимови и нивните администратори. Enterprise планот на апликацијата ви обезбедува API интеграција, како и само-домаќин сервер.

  Клучни карактеристики на жицата:

 • Можете да го користите на 8 уреди истовремено
 • Овозможува временска функција за пораки
 • Wireица: Конс

 • Платени се комерцијални и деловни планови
 • Достапност: Android, iOS, macOS, Windows, Web и Linux

  Кликнете за да ја преземете Wireицата: Преземете од продавницата со апликации Поставете го на Google Play

  10 најдобри апликации како WhatsApp 2019: Кој е најбезбеден? 3

  Viber е повеќе или помалку лице в лице во однос на процесот на регистрација и карактеристиките. Има корисничка база од над 200 милиони. Апликацијата првично беше развиена за iPhone, но таа полека се шири на други уреди. Viber ви овозможува да споделувате пораки, да споделувате датотеки и да остварувате повици.

  Клучни карактеристики на Viber:

 • Овозможува опција Viber Out што им овозможува на корисниците да остваруваат меѓународни не-Viber повици по номинални цени
 • Поддршка за повеќе уреди
 • Вибер: Конс

 • Групите можат да имаат само 100 учесници
 • Достапност: Android, iOS, Blackberry, Symbian, Bada и Windows.

  Кликнете за да ја преземете Viber: Преземете од продавницата со апликации Поставете го на Google Play

  10 најдобри апликации како WhatsApp 2019: Кој е најбезбеден? 4

  Во сопственост на Open Whisper Systems, ова е апликација за пораки што дури и реномиран застапник за приватност Сноуден го поддржува. Она што го прави Сигналот толку безбеден е алатката за криптирање на протоколот на сигнал, што е протокол за криптографска безбедност, кој обезбедува криптирање од крај до крај за видео повици, говорни повици и разговори за пораки. За разлика од Whatsapp, кој користи ист безбедносен протокол, Сигналот не собира метаподатоци од корисниците.

  Исто така, обезбедува и други безбедносни карактеристики, вклучително и безбедност на екранот, што спречува некое лице да земе слика од екранот, пораки за самоуништување и без функции за резервна копија.

  Клучни карактеристики на Сигнал:

 • Тоа е отворен извор
 • Има функција за заклучување на пинот
 • Продавници минимални метаподатоци
 • Има функција за самоуништување на пораки
 • Овозможува шифрирани телефонски повици
 • Сигнал: Конс

 • Има релативно малку корисници
 • Достапно е само за понови верзии на iOS, односно од iOS 8
 • Достапност: Тој е достапен бесплатно и на Android и со iOS.

  Кликнете за да ја преземете сигналот: Преземете од продавницата со апликации Поставете го на Google Play

  Wickr Me

  За разлика од повеќето апликации за пораки кои користат енкрипција од крај до крај, Wickr користи криптирање од крај до крај. Ова подразбира дека тој е во согласност со врвните тајни упатства за приватност и е идеален за луѓе кои имаат намера да ја задржат приватноста на приватните компании.

  Исто како Whatsapp, можете да го користите вашиот телефонски број за да се најавите и ги има сите забавни карактеристики како емотикони и налепници. За разлика од Whatsapp, апликацијата ги отстранува сите метаподатоци од пораките што ги испраќа, вклучувајќи време, локација, датум и информации за уредот.

  Тој нуди удобна интеграција со други апликации како Google Drive, Dropbox и Box, кои ви овозможуваат да испраќате датотеки директно до вашиот облак складирање.

  Клучни карактеристики на Wickr Me:

 • Добро за деловна употреба, бидејќи можете да создадете приватна мрежа
 • Идеално за луѓе и компании загрижени за безбедноста.
 • Пораките можат да бидат неповратно избришани
 • Достапност: Android, iOS, Mac, Windows и Linux.

  Кликнете за да ја преземете Wickr Me: Преземете од продавницата со апликации Поставете го на Google Play

  10 најдобри апликации како WhatsApp 2019: Кој е најбезбеден? 5

  Ова е уште еден популарен кандидат за WhatsApp со над 300 милиони корисници. Апликацијата развиена во Јапонија е достапна во повеќе од 230 земји низ целиот свет. Поддржува пораки, аудио и видео повици, вклучувајќи конференциски повици. Како и Вибер, апликацијата за пораки има одлична функција што ви овозможува да остварувате не-линиски повици до луѓе во дијаспората.

  LINE работи на повеќе платформи и ви нуди можност да се синхронизирате со вашата адресарна книга. Овозможува создавање групи од не повеќе од 500 лица.

  Клучни карактеристики на Линија:

 • Можете да одговорите на пораките на вашиот компјутер ако сте се регистрирале со вашата е-пошта
 • Пораки за самоуништување на LINE серверот
 • Линија: Конс

 • Има некои безбедносни недостатоци.
 • Достапност: Android, iOS, iPad, MacOS, Windows Phone, Chrome и Firefox.

  Кликнете за да ја преземете линијата: Преземете од продавницата со апликации Поставете го на Google Play

  10 најдобри апликации како WhatsApp 2019: Кој е најбезбеден? 6

  Без сомнение, Кина достигна важни пресвртници кога станува збор за технолошката индустрија, а WeChat е совршен пример. Апликацијата за пораки започна во 2011 година како Ваиксин и го смени своето име една година подоцна.

  Иако има глобални карактеристики, WeChat не е популарен надвор од Кина. Всушност, 90% од вкупниот број на корисници има во Кина. Тој нуди карактеристики како што се видео-повици со висок квалитет, говорни повици и инстант пораки.

  Клучни карактеристики на WeChat:

 • Тој е достапен за сите популарни платформи.
 • Лесна регистрација
 • WeChat: Конс

 • Корисничкиот интерфејс може да се подобри
 • Достапност: Android, iOS, Window, Blackberry и Symbian.

  Кликнете за да ја преземете WeChat: Преземете од продавницата со апликации Поставете го на Google Play

  10 најдобри апликации како WhatsApp 2019: Кој е најбезбеден? 7

  GroupMe е апликација за пораки што ви овозможува да испраќате единствена порака до повеќе луѓе, сепак, за разлика од нормалните телефони каде што еден примател не може да одговори на сите, апликацијата им дозволува да го сторат токму тоа. Накусо, ова е групна апликација за разговор.

  Примателите на пораката не мора да ја инсталираат апликацијата за таа да работи. Така, луѓето без паметен телефон можат да се придружат во забавата. Меѓутоа, ако сакате да испратите порака до еден примател, тие мора да ја инсталираат апликацијата.

  Апликацијата не е ограничена на пораки. Корисниците можат да учествуваат во групни конференциски повици и исто така има услуги за мапирање.

  Клучни карактеристики на ГрупаМе:

 • Може да споделите огромни датотеки во групни разговори и директни пораки
 • Има тони GIF кои можете да ги вметнете со вашата порака
 • ГрупаМе: Конс

 • Корисниците не можат да ги избришат минатите објави
 • Достапност: iOS, Android, Windows Phone.

  Кликнете за преземање на GroupMe: Преземете од продавницата со апликации Поставете го на Google Play

  Google Allo

  Гугл ја започна оваа апликација за размена на пораки во септември 2016 година и се разликува од останатите бидејќи е вградена во Google Assistant. Апликацијата работи само на мобилни уреди. Бара да се регистрирате користејќи го вашиот телефонски број. Потоа, текстуална порака е испратена до вашиот уред за цели на верификација.

  Google Allo ви овозможува да разговарате со Асистентот на Google. На пример, можете да му кажете на вашиот омилен тим и ако треба да знаете како настапи, тој автоматски ве информира.

  Клучни карактеристики на Google Allo:

 • Лесно е за употреба
 • Кога разговарате со пријателите, сè уште можете да ја користите „Асистентот на Google“ за да ви помогнеме со задачи како да пронајдете ресторан во близина
 • Google Allo: Конс

 • Ако сакате приватни разговори, мора да користите режим на инкогнито
 • Достапност: iOS и Android.

  Кликнете за преземање на Google Allo: Преземете од продавницата со апликации Поставете го на Google Play

  Messenger KakaoTalk

  Исто така попознат како KaTalk, ова е бесплатна апликација за комуникација која нуди размена на инстант пораки и видео повици, заедно со други карактеристики како игри, распоред и замена на локацијата. Апликацијата го користи вашиот телефонски број за да ве идентификува. Во моментов има корисничка база од околу 150 милиони луѓе. Можете да додадете неограничен број пријатели на група.

  Клучни карактеристики на KakaoTalk Messenger:

 • Можете да примените забавни говорни филтри при остварување говорни повици
 • Имате неограничени текстуални пораки, говорни повици и видео повици до други корисници на апликацијата.
 • KakaoTalk Messenger: Конс

 • Вие не можете да повикате или испраќате пораки до корисници кои не се KaTalk
 • Приватноста не е загарантирана
 • Достапност: iOS, Android, Windows, Mac OS.

  Кликнете за преземање на KakaoTalk Messenger: Преземете од продавницата со апликации Поставете го на Google Play

  Прочитај повеќе:

 • 10 основни апликации за вкоренетиот Android
 • Апликации како AppValley за испукани апликации и игри
 • Апликации како Showbox за iPhone и Android
 • заклучок

  Во моментов, постојат многу алтернативи WhatsApp на Интернет, а во дигиталното доба во кое живееме, се појавуваат повеќе. Меѓутоа, ако барате безбедна алтернатива WhatsApp, ги препорачуваме оние на оваа листа, бидејќи ние лично ги тестиравме. Повеќето од нив веројатно нема да одговараат на корисничката база на Whatsapp, но некои се прилично ветувачки. Обидете се со некое од овие и споделете го вашето искуство со нас.