10 совети од Google за одбележување на побезбедни денови на Интернет

10 tips dari Google untuk menandai Hari Internet yang Lebih Aman

Без оглед на тоа дали Проверка на приватноста, испробајте го квизот Фишинг или да дефинираат основни дигитални правила за семејства преку Семеен линк, сите ја знаеме важноста на безбедноста во нашите онлајн животи. Гугл ја сфаќа безбедноста на Интернет многу сериозно и многу инвестира во создавање, развој и споделување алатки и проекти за да им помогне на луѓето да се чувствуваат побезбедни додека сурфаат на Интернет.


Во 2019 година, Гугл го инаугурираше Центарот за безбедност инженеринг во Германија, центар каде се концентрирани сите инвестиции во мрежната безбедност. Во овој случај глобален центар за инженерство на приватност производи направени како Потврдување на лозинка што проверува стотици милиони лозинки секој ден и ве известува дали некој од нив е компромитиран. Повеќе од 100 милиони корисници ја искористија оваа одлика откако беше лансирана во 2019 година.

Повеќе од 1.000 вработени работат во Инженерскиот центар за безбедност на Гугл, комбинирајќи ги најдобрите техники за приватност и безбедност со развој на дизајн на производи и корисничко искуство за да помогнат дигиталниот свет да биде безбедно место за секого.

Подолу, 10 совети за означување на побезбедни денови на Интернет

Уживајте Денови за побезбеден Интернет да разговарате со вашето семејство за безбедноста преку Интернет и да ги земете предвид следниве совети:

Совет # 1: Силни лозинки

Лозинките се во првите редови на заштитата од заканите преку Интернет, така што тие треба да бидат силни и тешки за хакерите да се погоди. Долга силна лозинка (најмалку 8 карактери), со мешавина од букви, броеви и симболи. Избегнувајте користење на лични информации како што се вашето име или датум на раѓање или едноставни комбинации како “1234” или “Password01”.

Ако меморирањето лозинки е вистински предизвик, како алатки Управувач со лозинка и одликата за лозинка што ја предлага Safari може да им помогне на корисниците предлагајќи (и запомнувајќи) силна и уникатна лозинка за секоја нова сметка.

Совет # 2: Проверете за приватноста

Во просек, некој поминува повеќе од шест часа на ден преку Интернет. Па, зошто да не „трошиме“ две минути за подобро да се заштитите? Таква моќна алатка Безбедносна проверка од Google (g.co/securitycheckup), помогнете во зајакнување на безбедноста на вашата сметка на Google и решавање на проблеми за неколку минути.

Совет # 3: Не бидете цел за фишинг

Фишингот е сериозна закана и семејствата секогаш треба да бараат сомнителни пораки, пораки и текстови. Потсетете се на членовите на семејството да не примаат датотеки или да отвораат прилози за е-пошта од луѓе што не ги знаат. Детали, како што се телефонски броеви, адреси или слики што покажуваат кредитни картички, не можат да бидат откриени.

Совет # 4: Користете ги социјалните медиуми одговорно

Младите треба да бидат kindубезни и почитувани на Интернет, бидејќи очекуваме да бидат присутни. Охрабрете ги да станат сила за добро со тоа што не ги почитуваат вкусовите, одговарајќи на потенцијално штетни коментари или натписи. Луѓето од сите возрасти мораат да зборуваат против (и да известуваат за) заплашување преку Интернет, доколку сведочат за тоа или го доживеат. Генерално, луѓето мора да бидат претпазливи кога нивните постапки можат да им наштетат на другите.

Совет # 5: Следете ги правилата на семејството

Важно е да се утврдат основни правила за употреба на здрава технологија. Родителите треба да разговараат со децата за видовите веб-страници што ги посетуваат и да проценат дали се безбедни или погодни за секое дете. Ако ги имате овие правила, објаснете со вашите деца кои страници и услуги можат да ги користат. Корисниците исто така можат да го ограничат пристапот до одредени страници преку контроли и употреба на приватност Врска на семејството на Google да поставите основни дигитални правила, како што е управување со вашата апликација и да поставите временски ограничувања за користење на Интернет.

Совет # 6: Обрнете внимание на вашата дигитална благосостојба

Интернетот е одличен извор на учење, но важно е, особено за младите, дека времето на изложеност на екранот е избалансирано со други активности. За да ја пренесете оваа порака, ќе биде корисно за вашето семејство да провери и процени колку време поминуваат на Интернет. Постојат голем број дигитално здравствено искуство, вклучително и приклучоци што го прикажуваат активното време на екранот на корисникот, така што точно знаете колку време трошите на вашиот уред и бележете.

Денот на побезбеден Интернет е добра можност да седите и да имате отворен разговор со вашето семејство за тоа како да бидете безбедни во нашата онлајн иднина.

Совет # 7 Вклучете го тајмерот Деца на YouTube

Нека апликацијата е „лоша личност“. Оваа апликација има внатрешен тајмер што им овозможува на родителите да го ограничат времето што го поминуваат нивните деца пред екранот. Тоа е, секој пат кога ќе заврши сесијата, апликацијата ќе ги предупредува малите деца, така што родителите не треба да го сторат тоа.

Совет # 8 Создадете профил на дете на YouTube Kids

YouTube Kids им овозможува на дојдовните родители да создадат посебни профили за секое дете во нивниот дом. Секој профил има посебен сет на преференции и препораки за гледање. Родителите можат да изберат различни поставки за содржина за секој профил: предучилишно училиште (под 4 години), помлади (5 до 7) и постари (8 до 12) им овозможуваат на многу деца да извлечат максимум од апликацијата YouTube Kids

10 совети од Google за одбележување на побезбеден Интернет ден 2

Совет # 9 Блокирај и пријавете ги децата на YouTube

Видеата што се достапни во апликацијата се утврдени со мешавина на алгоритмички филтри, влез на корисници и прегледи на човекот. Иако нашиот систем е строго подесен и тестиран, не постои совршен алгоритам. Што значи дека вашето дете може да најде содржина во апликација што можеби не сака да ја види. Ако тоа се случи, корисникот може да го извести YouTube укор видеото. Ние го користиме овој придонес за да ја подобриме апликацијата за секого. Родителите исто така можат блок видеа или канали кога не сакаат нивните деца да го видат видеото на апликацијата YouTube Kids

Освен ова, родителите исто така можат да изберат да го изберат секое видео, целиот канал или колекција канали за да им го направат на располагање на своите деца. Со оваа одлика, пребарувањето автоматски се исклучува.

10 совети од Google за одбележување на побезбедни денови на Интернет

Совет # 10 Дефинирајте ја содржината на YouTube Kids

Тимот за деца на YouTube нуди доверлива колекција на канали, со разни теми кои се движат од уметност и занаетчиство до музика и спорт, образование и друго. Ова им овозможува на родителите лесно да изберат канали и збирки теми на кои можат да им пристапат нивните деца. Само отворете ги поставките за профил и изберете ја саканата колекција.

Родителите секогаш имаат можност да го сторат тоа оневозможи пребарување во апликацијата YouTube Kids, но сега, со исклучување на пребарувањето, тие ќе го ограничат искуството на YouTube Kids на само канали што се потврдени од YouTube Children

И до следете што гледаат вашите деца, само оди во “Повторно гледајте ” и ќе имате пристап до видеа што сте ги гледале и нови теми што ќе ги истражувате. Можете исто така да ја избришете вашата историја или да го оневозможите пребарувањето во поставките за родители.