11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & засилувач; iOS

solar panels apps

Енергијата е една од најважните работи во светот. Со енергија, можете да создадете нешто ново, да ги користите придобивките од цивилизацијата и многу повеќе.

Сончевата енергија е една од најмладите типови на енергетската индустрија и сè уште не стекнала голем број на специјалисти и консултанти. Тоа е причината зошто луѓето кои сакаат да инсталираат соларни панели дома, треба самите да дознаат.

Иако периодот на враќање на сончевите панели е доста долг, на овој начин ќе и помогнете на околината и го претворате тој ресурс во енергија што скоро никогаш не се користи.

Особено затоа што е лесно да се добие соларна енергија скоро каде било во светот. Се обидовме да ги најдеме 11-те најдобри апликации за соларни панели, кои ќе ви помогнат не само да инсталирате панели правилно, туку и да ги користите компетентно во иднина.

Инсталација на соларен панел

За да добиете соларни панели, треба малку да го разберете темата. Како што рековме, нема многу специјалисти.

Можеби ќе ви биде тешко да најдете господар кој ќе го поврзе и собере целиот систем со разумна сума пари. Во овој случај, ќе ви помогне апликацијата за инсталација на соларни панели, која ќе ви каже сè за овој систем.

Во апликацијата, ќе добиете комплетен дијаграм и шема за инсталација на панели. Со подетални студии, лесно ќе се разбере како се поврзани батеријата и самата плоча.

Сето ова е претставено шематски, но сепак можете лесно да дознаете со помош на упатства. Сите слики се дадени во HD формат, така што можете да ги видите дури и најмалите детали за дизајнот.

Сите шеми се поделени во категории и имаат свои цели: на пример, одделни шеми за соларна плоча и инвертер за поврзување, како и контролори и сите кабли.

Инсталирањето на сончевиот панел ќе им даде на корисниците целосна слика за тоа како системот ќе работи правилно. Се разбира, програмерите предупредуваат дека е подобро да ангажирате специјалист при инсталирање, но ако сепак сакате сами да ја разберете темата, тоа е добар избор.

инсталација на соларни панели1

инсталација на соларни панели2

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 1

Можеби ви се допаѓа: 11 од најдобрите апликации за мерење касети за Android и iOS

вратете се во менито

Наклонот на сонцето.

Сон наклон

Откако ќе го инсталирате целиот систем на соларни панели, првото прашање што се поставува е: како го користите? Сите знаеме и слушнавме дека панелите мора да ја апсорбираат сончевата енергија, но како го прават тоа?

За да го поставите целиот систем што е можно поефикасно, мора постојано да го менувате аголот на батеријата – енергијата што ја добивате зависи од тоа.

Апликацијата Solar Tilt е дизајнирана да ви помогне да го пресметате аголот на навалување. Сите пресметки се засноваат на информации и позиција – географска ширина, датум или дури и сезона.

Ако неколку единици се подготвени за употреба, можете рачно да ги промените позицијата и датумот за да го одредите аголот на навалување. Можете да го направите ова дури и кога GPS не е достапен.

Можете исто така да го користите вашиот уред како транспортер, мерејќи го тековниот агол на навалување и неговата близина до саканиот агол. На пример, можете да го прилагодите панелот така што линиите на вашиот паметен телефон и линијата за навалување се совпаѓаат.

Соларната навалување ги зема во предвид и информациите за сезонскиот наклон и нејзината зависност од сегашното време во вашата област.

Наклонот на Сонцето1

Навалување на сонцето 2

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 1

вратете се во менито

Симулатор на соларен панел за 3D PV системи

симулатор на соларни панели за 3D PV системи

Ако сакате да видите како беше целата инсталација на сончевиот панел порано, треба да ја симулирате. Ако не сте 3Д инженер или дизајнер, ќе биде многу тешко да го направите тоа.

Постојат многу детали што треба да се земат предвид при креирање на модел што можеби или не знаете. Симулаторот за соларен панел за 3Д апликации за PV системи беше развиен за такви луѓе, кои ќе ги земат предвид сите нијанси.

Овде можете да симулирате комплетен готов систем за употреба за локација што е погодна за вас. Користејќи го вашиот паметен телефон, мора да ги видите сите достапни упатства за локацијата што ќе ја изберете, изберете ја позицијата на сончевиот панел и да ги споредите резултатите со идеалната пресметка.

Со симулатор за соларен панел за 3D PV системи, ќе можете да видите како ќе се генерира целата енергија и како ќе влијае на вашите резултати. Апликацијата автоматски ја пресметува количината на време потребно за целиот систем да плати за себе.

За совршени пресметки, вашиот паметен телефон мора да има магнетометар и жироскоп. Така можете да ги добиете сите потребни параметри што се пресметуваат во реално време. Совршена заштеда достапна за вас во ова време.

симулатор на соларни панели за PV системи 3D1

симулатор на соларни панели за PV системи 3D2

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 1

вратете се во менито

Оптимален агол на навалување за PV системи од NRG Labs

оптимален агол на навалување за pv

Дали сакате да добиете што е можно повеќе енергија за вашиот сончев панел систем? Во овој случај, можеби ќе треба апликација за оптички навалување на агол за PV системи од NRG Labs.

Звучи како лесно име за паметење, нели? Како што го разбирате, оваа алатка го одредува најоптималниот PV агол, што ќе ви овозможи да избегнете загуби во производството на електрична енергија.

Оптималниот закосен агол за ПВ системот пресметува правилна ориентација и оптимален агол на навалување за вас, за одредено време и за просечен ден. Вашиот проект ќе биде заштитен со претпазливост и нема да биде во опасност затоа што количината на енергија што ја добивате ќе биде максимизирана.

Патем, ако не можете да го промените наклонот на панелот долго време, Оптималниот агол на навалување за PV систем може да го пресмета оптималниот неделен или дури и месечниот агол на навалување за вас.

Ваквите пресметки се прават во зависност од позицијата на целата инсталација. Откако ќе се инсталира, можете да го користите вградениот inclinometer, што ќе ви помогне да го прилагодите аголот на навалување.

Како што можете да видите, ова е најважниот параметар што ја одредува работата на целиот систем и количината на енергија што ќе ја произведе.

Симулациите и пресметките се засноваат на пресметување на максималниот принос на енергија од секој агол – затоа може да го дознаете најдобриот (т.е. просечен) агол на наклон за долг временски период.

оптимален агол на навалување за pv1

оптимален агол на навалување за pv2

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 1

вратете се во менито

Соларна фотоволтаична PV сончева енергија

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 5

Целата оваа енергија ќе се генерира од самостоен фотоволтаичен систем, за кој се потребни прецизни поставки и одредени параметри за работа. SOLARPE ќе ве наведе како правилно да го дизајнирате, инсталирате и управувате целиот систем на соларни панели.

Овде не само што може да го откриете наклонот на кој ви треба панелот, туку и да проверите што е во моментов. Во зависност од ориентацијата, SOLARPE ќе го пресмета оптималниот агол и ќе ви помогне да управувате со сите батерии.

За да избегнете сенки што можат да влијаат на вашата работа, мора да ги организирате сите панели според упатствата и според дијаграмот или растојанието помеѓу нив.

Можете да пресметате индивидуални параметри за секоја компонента вклучена во системот за производство на соларна енергија. Тие се признаваат врз основа на оптовареноста на обезбедените компоненти, како и бројот на денови на самостојно работење.

Едноставниот интерфејс за апликација нема да ве збуни со неговите функции, но SOLARPE ќе ги направи сите ваши пресметки многу полесни.

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 6

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 1

вратете се во менито

Сончев

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 8

SolarCT точно ги пресметува индивидуалните барања за вашиот PV систем и ви дава преглед на сите можни и практични опции.

Треба да се напомене дека некои функции во моментов се декларирани од страна на инвеститорот, но се создадени или се развиваат.

Како такви, ние ве известуваме не само за достапните карактеристики, туку и за потенцијалот на апликацијата. Со секое ново ажурирање, нешто се додава и подобрува, така што SolarCT навреме ќе стане една од најдобрите услуги во својата област.

Чекор по чекор ќе можете да ги пресметате барањата што ви се потребни на сончевиот панел во ова време. Ова може да биде во форма на ориентација и агол и количината на време што може да се одржи.

Willе ја знаете потрошувачката на енергија и количината на добиена енергија. SolarCT ќе ве потсети на моментите кога треба да го промените аголот на навалување или да ја промените позицијата на целиот систем.

Сакате да знаете колку енергија ќе добиете во одредено време? SolarCT дури и ќе ви помогне во оваа пресметка.

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 9

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 1

вратете се во менито

Мојот соларен панел

мојот соларен панел

За да започнете своја сопствена инвестиција во PV систем, треба да откриете колку има смисла оваа инвестиција. За таа цел, постои посебна апликација на Мојот соларен панел, која може да ви даде сеопфатен совет за вашите придобивки.

Willе ги знаете резултатите од кои системот на сончевиот панел ќе зависи од локацијата, конфигурацијата и другите параметри. Откако ќе ги имате сите податоци, полесно е да донесувате одлуки за вашата инвестиција.

Мојот соларен панел ви овозможува да дизајнирате свои фотоволтаични панели и друга опрема потребна за ракување со системот. Секоја конфигурација е дизајнирана според вашите потреби, параметри и способности.

Дали имате празен простор во близина на вашата куќа? Откријте колку ќе ве чини да инсталирате комплетен систем за производство на електрична енергија и колку е корисен и профитабилен за вас.

Оваа апликација ќе ви помогне да инсталирате и продолжите да го менувате системот. Мојот соларен панел ќе ги пресмета годишното производство на енергија, трошоците и оптималните параметри за позициите на панелот.

Вие самите ги внесувате параметрите што ги сакате за соларните панели – на пример, бројот на соларни панели, периодот на созревање и споредбата на стандардни трошоци за енергија и соларни панели. Оптимизирајте ги сите трошоци и тогаш вашиот систем ќе ви даде максимални придобивки.

lite1 мојот соларен панел

мојот соларен панел лајт2

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 1

вратете се во менито

iSolar – Инсталирајте соларни панели

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 12

Сепак, немате знаење, вештини и способности потребни за промена на нивната позиција, пресметување на енергија, па дури и како да започнете со работните процеси. Тоа е кога ви треба iSolar.

Откако ќе се инсталирате, веќе нема да имате проблеми со разни поставки и слични работи. iSolar ја пресметува ориентацијата, аголот на наклон и позицијата на панелот за корисниците врз основа на сезонските и тековните временски услови во регионот.

Сите податоци се земени од GPS, така што треба да обезбедите пристап до апликација до оваа одлика. Сега вашиот фотоволтаичен панел секогаш ќе биде во вистинската позиција!

Се разбира, вреди да се спомене дека iSolar е едноставен во интерфејс и ништо не е вообичаено, но ќе ја добиете вистинската функционалност. Но, што друго им е потребно на луѓето кога само ќе започнат да работат со соларни панели?

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 13

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 14

вратете се во менито

Lumos: Trackers Sun and Moon

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 15

Вреди да се гледа овој циклус одделно онолку колку што очекувате да добиете максимална количина на енергија и придобивки од вашите соларни панели.

Лумос ја покажува положбата на Месечината и сонцето со користење на зголемена технологија за реалност. На овој начин можете да ги визуелизирате идните и тековните позиции на Месечината и сонцето, кои се прикажани во однос на фазите на Месечината.

Картата каде работи Лумос, исто така, покажува каде ќе биде сонцето за одреден временски период. Календарот им покажува на корисниците времето на зајдисонце и изгрејсонце, овозможувајќи ви да го испланирате времето кога ќе започне целиот систем.

За да бидете сигурни дека вашите панели не се мешаат едни со други, препорачуваме да ги погледнете сенките. Тука ќе ја пронајдете должината и позицијата на сенката на објектот во одредено време – ова ќе ви помогне да ја пресметате оптималната позиција на панелот.

Забележете директно во апликацијата и потоа можете лесно и брзо да навигирате на промените потребни за вашиот PV систем.

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 16

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 14

Можеби ви се допаѓа: 11 апликации со соларна / астрономија со кул (Android и iOS)

вратете се во менито

Мојот соларен

мојата соларна

My Solar е апликација за луѓе кои веќе користат соларни панели, но не секогаш можат да го контролираат самиот систем. Можете да го користите дури и кога сте дома, а вашиот PV систем е далеку.

Мора да го поврзете My Solar со вашата инсталација и да се претплатите на Solar Analytics за да започнете. Овие едноставни чекори ќе ви ги дадат сите информации што ви се потребни на вашиот паметен телефон во иднина.

Со My Solar, ќе откриете какви се перформансите на вашиот електроенергетски систем, како и колку енергија користите и колку добивате. За луѓето кои користат соларни панели не само за себе, туку и продаваат дополнителна енергија, апликацијата ви овозможува да ја следите енергијата што се продава и троши.

My Solar прикажува целосни податоци за стартување на системот, операции и смена на проблеми. Секој пат кога ќе се појави проблем, ќе добиете веднаш предупредување и ќе можете веднаш да реагирате.

My Solar го анализира вашиот личен PV систем и ви кажува кога ќе биде најефикасно за напојување на уредите што трошат најмногу енергија. Сакате да го испумпате вашиот базен, да го напојувате целиот двор или да направите големо расчистување? Погледнете го Мојот солар во најдобро време за ваков вид активност.

мојата сончева1

мојата сончева2

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 1811 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 14

вратете се во менито

Мониторинг на SolarEdge

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 20

Се разбира, прво мора да го поврзете вашиот паметен телефон со PV системот, но треба да го направите само еднаш кога ја инсталирате апликацијата.

Вашиот PV систем работи повеќе отколку што мислите! Можете да ги споделите овие податоци и да се пофалите на вашите пријатели дека вашиот дом работи исклучиво со соларна енергија. Се разбира, главната функција на SolarEdge е мониторинг.

Апликацијата го следи вашето производство на енергија и може дури и да направи неколку предвидувања. Seeе видите индикатори зависни – на пример, какво е времето во тековната област на сончевиот панел.

Мониторингот може да се направи не само за целата инсталација, туку и за секој дел и модул. На овој начин можете да разберете како да ги оптимизирате панелите и многу повеќе.

Засенчени области, застарени панели, неусогласени модули и други грешки може да ги видите од вас во оваа фаза. Со SolarEdge ќе можете да ги процените вистинските перформанси на вашиот систем и да одлучите како да го подобрите.

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 21

11 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 1811 од најдобрите апликации на соларни панели за Android & iOS 14

Од инсталацијата до правилните поставувања на аголот, сите овие апликации ќе им помогнат на почетниците навивачи во нивните намери. Дури и ако сакате само да пресметате колку се овие еколошки и прифатливи трошоци за енергија, можете да го направите со вашиот паметен телефон.

Колку долго сакате да инсталирате соларни панели во вашиот дом и да преминете на самодоволност? Во овој случај, дефинитивно ви требаат барем неколку апликации што ги најдовме. Особено затоа што соларните панели ви помагаат да избегнете прекинување на струјата!