33 одлични мали Android карактеристики што веројатно не ги знаете за „Android ::

33 Cool Little Android Features You Might Not Know About

Една од најголемите јаки страни на Android е неговата флексибилност. Обично има повеќе од еден начин да се изврши истата задача, што го олеснува наоѓањето на алтернативни методи што работат подобро ти. Андроид исто така има некои скриени карактеристики за кои поновите корисници можеби не се свесни, затоа го направивме овој список да истакне помалку познати совети и трикови.

Овие се сите едноставни начини за да го подобрите вашето искуство. Ниту еден од нашите совети не бара преземање на апликација од трети страни. Ние се фокусираме на оперативниот систем и апликациите што се вклучени кога за прв пат ќе го вклучите вашиот телефон. На овој начин, повеќето од нашите совети ќе работат на сите телефони иако постојат разлики во ОЕМ-кожа. Ние се фокусираме на Android 7.0 Nougat и понови, но некои совети ќе работат и на постарите верзии на Android.

1. Предизвикувачки Сплит екран со едно копче

Кога имате отворена апликација и барем уште една што сте ја отвориле неодамна, можете да го активирате режимот на Сплит екран со долго притискање на копчето Последна апликација. Ова копче е обично квадратно и се наоѓа директно десно од копчето за дома (освен на телефоните на Samsung).

Отворените апликации ќе бидат прикачени на горниот дел од екранот (ако сте во режим на портрет) и можете да изберете од списокот со апликации во позадина (ако имате повеќе од една) за да ја иглате втората апликација на дното на вашиот екран. За да дознаете повеќе за тоа како поделени екрани работат генерално, видете го ова упатство:

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете
33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

Забелешка: Оваа опција бара Android 7.0 или повеќе.

2. Допрете го двапати на копчето „Кутија“ за да преминете на претходната апликација

Во согласност со темата на мултитаскинг, постојат и други уредни движења што може да се направат со малиот квадрат копче „Неодамнешни апликации“. Наместо да ја допрете еднаш, потоа да ја изберете претходната апликација што сте ја користеле, само го допрете ова копче за брзо да се префрлите на последната апликација што сте ја користеле.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете
33 малку ладно Андроид Карактеристики Вие не може да знае

Забелешка: Оваа опција бара Android 7.0 или повеќе.

3. Отворете го страничното мени со избришете

Многу луѓе се запознаени со „менито за хамбургер“ (три хоризонтални линии во горниот лев агол на многу апликации), но она што можеби не го знаете е дека постои полесен начин за пристап до него. Наместо целосно да ја истегнете раката за да го допрете копчето на горниот дел од вашиот екран, само повлечете од левиот раб на вашиот екран за пристап до истото мени.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

4. Клучна примена во преден план

Ако дозволите вашите деца да користат мобилен телефон еднаш за некое време, има одлични одлики што ќе ги спречат да се шетаат надвор од апликацијата што сакате да им дозволите да ги користат случајно. Ова се нарекува “Пинирање на екранот” и може да се активира во Поставки под “Безбедност”.

Откако ќе ја активирате, отворете ја апликацијата што сакате да ја заклучите на своето место, а потоа притиснете го копчето за повеќе задачи (квадратно копче на лентата за навигација). Оттаму, движете се до таму каде што можете да го видите дното на картичката за апликација во приказот за повеќе задачи. Hereе најдете мала икона за пин-овде – притиснете, тогаш нема да можете да ја напуштите оваа апликација сè додека не го притиснете задното копче и најновата апликација заедно, а потоа внесете го PIN-от или скенирајте го отпечатокот.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

5. Користете големи букви за првиот збор

Ако заборавите да користите големи букви за еден збор, Gboard има брза поправка. Допрете двапати на збор за да го потенцирате, а потоа допрете го копчето за големи букви на тастатурата за првата буква.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

6. Проверете го побрзо време и датум

Ако се обрне внимание на апликацијата Часовник, ќе видиме дека домашната екран икона го прикажува тековното време. Истото важи и за апликацијата Календар, чија икона ќе се прикаже денес.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете
33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

Имајте на ум дека некои посебни лансери како Nova не ја поддржува оваа функција (иако акција не го прави). Покрај тоа, нема да работи ако користите специјален иконски пакет.

Забелешка: Оваа опција бара Android 7.0 или повеќе.

7. Еден удар за брзо поставување

Нормално, треба да повлечете двапати од горниот дел на екранот за да го отворите целото мени за Брзи поставки. Меѓутоа, ако се лизгате на статусната лента со два прста, можете директно да скокнете на целосниот приказ Брзи поставки за поголема моќност и некои дополнителни контроли.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете
33 малку ладно Андроид Карактеристики Вие не може да знае

8. Двојно допрете ја лентата за статус за да го откриете известувањето

Ако сакате само да проверите известувања, не треба да го вртите екранот одозгора. Наместо тоа, само допрете ја лентата за статус на горниот дел од екранот и панелот за известувања автоматски ќе се прошири.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

9. Ресетирајте плочки Брзи поставки и додајте нови

Менито Брзи поставки има „Режим на уредување“ што ви овозможува да ги ресетирате прекинувачите во ова многу важно мени. За да го испробате, треба да го отворите целото мени за Quick Settings (обидете се да го користите претходниот совет), а потоа изберете го иконата за молив (или копчето “EDIT”) по долниот дел од менито Quick Settings.

Како што споменавме, ова ви овозможува да ги ресетирате постојните прекинувачи за брзо поставување, да додавате нови или да ги избришете постојните. Апликацијата што ја инсталиравте исто така може да креира свои сопствени плочки за брзо поставување што можете да ги додадете тука. За да дознаете повеќе за тоа како работи целиот овој систем, видете го нашиот целосен водич на оваа тема:

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете
33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

Забелешка: Оваа опција бара Android 7.0 или повеќе.

10. Долго притиснете ја плочката за брзо поставување за да го отворите целото мени

Ако допрете само една од вашите плочки со брзи поставки, таа ќе ја активира или оневозможи оваа одлика. Некои нудат плочки и други начини за да комуницирате со нив – долго притискање на плочка, а потоа ќе одат директно до релевантната менито Поставки.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете
33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

11. Отворете ја апликацијата Часовник со допирање на Следниот аларм

Ако имате аларм на вашиот мобилен телефон, ќе видите икона за аларм со датумот и времето во менито Брзи поставки. Само допрете го овој дел од менито Брзи поставки за да ја отворите апликацијата Часовник од кој било екран.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете
33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

12. Покажете часови, минути и секунди

Има скриено мени на Android што ви овозможува да ја менувате лентата за статус и можете да го користите за да направите часовна статус на часови, минути, минути, и секунди. Следете го нашиот водич на врската подолу за да ги отклучите тајните опции. Откако ќе се отклучи, потчукнете на опцијата “Статус лента” и изберете “Време”, потоа изберете “Покаже часови, минути и секунди”.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

13. Исклучете ги сигналите за итни случаи

Предупредувањата за итни случаи, како што се сигналите AMBER, можат да бидат исклучени на Android. За телефони не работат на Android 8.1 (или 8.0) Орео, користете водич подолу.

За корисниците на Android Oreo, отворете ги поставките и изберете “Апликации и известувања”. Изберете “Предупредување за итни случаи”, каде што можете да изберете да ги оневозможите индивидуалните сигнали или сите сигнали.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете
33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

14. Чувајте го Вашиот телефон Отклучен во безбедна област

Ако имате поставено екран за заклучување на отпечатоци, сигурно сте забележале дека скенерот може да биде малку заменет ако вашите раце се испотени или самиот скенер е валкан. Ова го прави отклучувањето на вашиот телефон скучна работа, но не мора да биде на тој начин.

Користејќи ја функцијата „Паметно заклучување“, вашиот телефон може автоматски да се отклучи кога е во безбедно опкружување (на пример, дома или канцеларија). Постојат различни начини да го поставите ова, па користете го упатството подолу за да направите Smart Lock да работи како што сакате.

15. Отклучете го вашиот мобилен телефон со уред со Bluetooth

Во истиот тон како # 10 погоре, можете исто така да користите Smart Lock за да го задржите телефонот отклучен кога е спарен со одредени Bluetooth уреди. Ова е корисно ако имате паметен часовник или Bluetooth слушалки кои секогаш се поврзете со вашиот телефон. Ако е така, можете да го задржите вашиот мобилен телефон отклучен кога е на дофат на еден од овие уреди, тогаш тој автоматски ќе се заклучи кога ќе одите премногу далеку.

16. Брзо оневозможете го Паметното заклучување

Последните два совети секако помагаат да го отклучите телефонот побрзо, но понекогаш, има неколку сценарија каде Smart Lock ќе го задржи вашиот телефон заклучен кога не го сакате. Во овој случај, само допрете го копчето за отклучување на долниот дел од екранот за заклучување за да го деактивирате Smart Lock и повторно да побарате автентикација на скенерот за отпечатоци.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

Допирањето на иконата за заклучување се отвора на дното на вашиот заклучен екран за привремено да го исклучите Паметното заклучување.

17. Отворете го преклопникот на Tab Tab со Chrome

Наместо да ја активирате малата икона од горниот десен агол на екранот, повлечете надолу од лентата за адреса во Chrome за да влезете во интерфејсот на менувачот на јазичето. Еве, можете лесно да менувате јазичиња, да отворите нови јазичиња, да лизгате стари јазичиња или да избришете до пет пати за да пронајдете јајца Велигденски Chrome.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете
33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

18. Изберете Опции во менито без да го кревате прстот

Ова е претежно само забавен трик, но можеби ќе ви биде корисен. Притиснете и задржете го копчето од менито во која било апликација, а потоа повлечете го прстот надолу кон влезот. Откако ќе го ослободите прстот на влезот, тој ќе се отвори.

33 малку ладно Андроид Карактеристики Вие не може да знае
33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

19. Користете 2 прсти на „Мапи на Google“ за да ја ротирате мапата

Стандардно, Google Maps е ориентирана кон север кон југ надолу. Кога ви отежнува визуелизирање рута или локација, можете да го допрете екранот со два прста, потоа да ротирате во насока на стрелките на часовникот или спротивно од стрелките на часовникот за да ја смените перспективата на Мапата. За да ја поставите ориентацијата, допрете ја иконата за компас близу долниот десен агол.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете
33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

20. Лизгајте со 2 прсти на „Карти на Google“ за промена на аголот

Кога ќе го проверите градот на „Карти на Google“, обидете се да влечете надолу со два прста. Ова ќе ја смени перспективата од горе до дното во поглед надвор од аголот. Ако зумирате доволно далеку и го активирате сателитскиот поглед, тоа дури ќе даде и 3D ефекти на високи згради. За да го поставите аголот на гледање, повлечете нагоре со два прста.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете
33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

21. зум во карти, фотографии и повеќе со 1 Прст

Повеќето луѓе знаат за движењето на зумирање, но има и други движења на зумирање кои работат многу подобро кога го држите вашиот мобилен телефон со едната рака. Допрете го двапати на екранот, но не кревајте го прстот по втората чешма. Оттаму, лизнете го прстот нагоре за да зумирате и надолу за да зумирате.

Овој гест работи на Мапи, Хром, Фотографии и десетици други апликации. Откривам дека ова е повеќе интуитивно кога го користите ова движење со палецот, па пробајте го!

33 малку ладно Андроид Карактеристики Вие не може да знае
33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

22. Pinиркајте на Зумирање на видеа на YouTube на 18: 9 Телефон

Ако имате понов мобилен телефон со мала рамка, екранот може да користи сооднос на необичен аспект. Ова резултира во мнозинството содржини на YouTube да имаат црни шипки од обете страни кога гледаат видеа во режим на пејзаж. Повеќето телефони со повисока сооднос, како што се 18: 9, ќе ви овозможи да го пополни целиот екран кога ќе изклинвам за да зумирате. Апликација на YouTube.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

23. Фрли скоро сите апликации

Повеќето медиумски апликации имаат вградена поддршка за Chromecast и ова ќе го знаете кога ќе ја видите иконата за репродукција кога сте поврзани на истата Wi-Fi мрежа како Chromecast. Но, ако одредени апликации не го поддржуваат Chromecast природно, постои практично решение.

Прво, земете ја апликацијата Google Home. Отворете го, а потоа потчукнете го менито за хамбургер во горниот лев агол (или користете го претходниот врв) и изберете “Екран / аудио за емитување”. Изберете го копчето “Екран / аудио емисија” и изберете го Chromecast (или уред компатибилен со Chromecast). Откако ќе го рефлектирате вашиот изглед, навигирајте во апликација што не е поддржана на вашиот мобилен телефон за да ја видите на вашиот телевизор.

24. Контрола на јачината на звукот кога екранот е исклучен

Ако не сте свесни, можете да го контролирате јачината на музиката што се репродуцира дури и кога екранот е исклучен. Само користете ги копчињата за физичка јачина како вообичаено и звукот ќе се прилагоди – дури и преку Bluetooth!

25. Снимете слики со Том Рокер

На повеќето телефони, апликацијата за камера ви овозможува да го користите рокерот за јачина на звук како копче за затворачот. Со други зборови, едноставно отворете ја апликацијата за фотоапаратот, означете го на темата, потоа притиснете ја јачината на звукот нагоре или јачината на звукот надолу за да снимите!

Ако ова не работи по дифолт, можно е дека вашиот телефон ја поддржува оваа функција, но тоа деактивира надвор од кутијата. Проверете ги поставките на апликацијата за камера за да видите дали функцијата е таму, тогаш само активирајте ја за да ја испробате.

26. Автоматски не се вознемирувајте во одредени периоди

Функцијата „Немој да го вознемируваш Android“ е всушност прилично одлична – ако е правилно поставена, вашиот телефон може автоматски да ги исклучи мелодиите, вибрациите и звуците на известување за време на одредени часови.

Додека некои OEM можат да го имаат во малку поинакво мени, повеќето луѓе можат да го испробаат ова со отворање на Settings и со избирање на „Sound“. Изберете “Не ги вознемирувајте преференциите” и изберете “Додај повторно” подолу Автоматски правила. За корисниците на Oreo, изберете „Правила за време“, потоа следете ги упатствата.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете
33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

27. Напишете за асистент на Google

Повеќето корисници на Android знаат дека можете да стартувате асистент на Google само со долго притискање на почетното копче – но дали знаете дека не мора Зборувај затоа? Со отворен асистент на Google, допрете ја иконата на тастатурата во долниот лев агол на вашиот екран. Ова ќе ви овозможи да внесете асистент во ситуации кога разговорот со вашиот мобилен телефон ќе се чувствува непријатно.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете
33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

28. Асистент на Велигденско јајце

Асистентот на Google има многу различни команди за да ви помогне денот. Google, исто така, вклучува и некои велигденски јајца за навивачите, како што се филмот референци и интернет шеги. Погледнете ја врската подолу за само неколку команди за да помогнете во отклучување на скриениот потенцијален асистент на Google.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

29. Користете леќи на Google за да додадете информации за контакт од деловна картичка

Леќите на Google сега се достапни за сите телефони со Android преку Google Photos. Ова значи дека може да имате асистент на Google да ја скенира вашата слика за да изберете релевантни информации, па дури и да дејствувате на нив. Една од најдобрите намени за оваа нова алатка е да скенирате визит-картички.

Можете да ја проверите врската подолу за чекор-по-чекор водич за тоа како да го направите ова, но процесот е прилично едноставен. Само сликајте ја визит-картичката, а потоа отворете ја сликата во апликацијата Google Photos подоцна. Оттаму, притиснете го копчето „Леќи“ на Google и допрете го „Додај контакт“ кога ќе биде побарано.

30. Дознајте повеќе за предметите во прозорецот за фотографирање на камерата

Google леќи е подобар отколку само да скенира визит-картички, и е вграден во апликациите на Google Assistant на некои телефони (LG V30, Galaxy S9 и Google Pixel, за да именува неколку). За да го испробате, долго притиснете го копчето за почеток за да ја отворите Google Assistant. Допрете го копчето во долниот десен агол за да отворите леќи на Google, а потоа допрете го објектот што сакате да дознаете повеќе.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

31. Завршување на „леќата на Google“ за стари телефони

Ако ја немате тековната генерација на тековната генерација, леќите на Google можеби сè уште не се достапни за вашиот уред. Гугл дефинитивно ќе ја лансира оваа одлика на сите телефони на крајот, но во меѓувреме, можете да го пробате ова решение.

Отворете ја апликацијата за камера и фокусирајте се на предметот што сакате да го научите. Додека камерата е сè уште отворена, притиснете го копчето за почеток за да отворите „Асистент“ на Google, потоа допрете „Што на мојот екран?“ копче по дното (можеби ќе треба да скролувате десно за да го најдете). Сега, Асистентот на Гугл ќе даде се од себе за да пронајде повеќе информации за предметот што го гледате – сосема слично на функцијата Google Lens.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

32. Функции за пристап Општа примена со долго притискање

Почнувајќи од Android 7.0, апликациите сега можат да додадат менија за контекст што се појавуваат кога долго ја притискате иконата на нивниот почетен екран. Акциите во ова мени обично се најчестите работи што ќе ги направите со одредени апликации, па затоа е многу корисно. Оваа опција работи дури и на постари верзии на Android ако користите специјален фрлач како Нова или Акција.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете
33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

33. Креирај икони за излез од кратенки за апликации

Функцијата „Кратенка за апликации“ споменати погоре се подобрува кога го реализирате ова: Секоја опција во менито што се појавува може да се додаде на вашиот почетен екран. Долго притиснете ја иконата на почетниот екран за да ги донесете Кратенките за апликација, а потоа долго притиснете ја кратенката и влечете на почетниот екран.

33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете
33 малку одлични одлики со Android што можеби не ги знаете

Забелешка: Оваа опција бара Android 7.0 или повеќе.

Сега кога знаете за овие совети и кратенки, вие сте еден чекор поблиску да станете Android Pro. Споделете ја оваа статија со вашите пријатели за да можат да научат и некои дополнителни начини да уживаат во нивниот мобилен телефон. И ако знаете неколку добри совети што не ги споменавме овде, ве молиме споделете ги подолу во делот за коментари.

Корица слика и слика од екранот од Jonон Најт /