5 врвни совети за да го продолжите работниот век на батеријата

dell alienware area-15m gaming laptop 1

Јас сум малку тажен да го напишам ова, затоа што сум среќен што можам да го продолжам животот на батеријата во мојот лаптоп, но батеријата е мртва и повеќе нема да ја наполни. Знам, ја чувствуваш мојата болка. За оние од вас кои имаат целосно функционален лаптоп и користите лаптоп додека патувате, ќе сакате да го продолжите траењето на батеријата што е можно подолго.

Па, електричниот гигант Ебуиер собра неколку практични совети, за да ви помогнеме во овој животен проблем.

1 Осигурете се да го исклучите Wi-Fi кога не користите

Иако повеќето од употребата на вашиот лаптоп веројатно ќе бараат пристап до Интернет, постои опција да ја оневозможите функцијата Wi-Fi кога не е во употреба. Wi-Fi адаптерот привлекува многу енергија од батеријата, така што исклучувањето кога сте на место без опсег може да го спаси поголемиот дел од животниот век на батеријата.

За да го направите ова, често има тастатура за кратенки на тастатурата, но ако не, ова може да се направи преку пристап до поставките преку почетното мени, изборот на ‘Мрежа и Интернет’ и потоа јазичето Wi-Fi што може лесно да се исклучи. Ова може да се реплицира со адаптер за Bluetooth, кој исто така може да се исклучи со пристапување до делот „Уред“ на почетната страница на вашите поставки.

2. Затегнете го осветлувањето

Осветленоста на екранот е еден од најзначајните фактори што можат да влијаат на траењето на батеријата.

Задното осветлување ви овозможува јасно да ја видите бојата на вашиот ЛЦД или ЛЕР-екран и, иако значително подобро од порано, сепак користи голема количина на енергија. Опивањето на задното осветлување е лесно и бара зачувување на големи количини на батерија.

Едноставен начин за прилагодување на ова е да користите кратенки на тастатурата, кои се функции достапни на повеќето лаптопи, (обично клучот Fn, плус едно од копчињата со F-број во горниот ред) или навигација до системските поставки преку самиот почеток. изберете го копчето „Систем“ и потоа прилагодете ја осветленоста на скалата според табулаторот „Уред“.

3 Користете ја батеријата по полнењето!

Многу луѓе сакаат да ги одржуваат своите лаптоп батерии на трајно полнење, освен ако не ги користат додека патуваат. Ова може да го оштети вашиот траење на батеријата. Некои лаптопи вклучуваат функција за одржување на батеријата за да се избегне овој проблем со спречување на батеријата целосно да се наполни, но најдобрата практика е да ја намалите батеријата пред да ја пополните, за да го зголемите нејзиниот корисен век на траење.

4. Исклучете ги непотребните периферни уреди

Секој процес што го извршувате на лаптоп бара батерија за да ги извршува своите функции. Едноставни неактивни елементи како што се неискористените дискови во вашиот диск, надворешните микрофони или приложениот USB ќе имаат влијание врз ефикасноста на вашата батерија и на тој начин отстранувањето на истите кога не се во употреба ќе биде од корист.

5 Управувајте со вашите апликации и програми

Постојат многу луѓе таму кои се виновни што имаат безброј интернет-јазичиња отворени во нивниот веб-прелистувач. Иако ова е импресивна карактеристика за вашиот лаптоп да ги одржува сите овие страници, потребна е поголема моќност од батеријата за да може апликацијата да работи. Едноставно затворањето на неискористените јазичиња не само што ќе го забрза вашиот лаптоп, туку ќе го продолжи и работното време.

Исто е ако извршите многу програми одеднаш. Нема ништо лошо во тоа, но откако веќе не користите одредени програми или софтвер, добро е да ја затворите се додека не ви треба повторно.

(Еден за среќа) Променете ги поставките за моќност

Постои решение едноставно како менувањето на поставките за батеријата во режимот „Заштеда на батеријата“, што е многу корисно кога патувате. Со многу лаптопи, има кратенки за да ги прилагодите поставките за моќност во ‘заштеда на електрична енергија’ со едноставно кликнување на иконата за батерија во лентата со алатки во долниот десен агол и прилагодување на скалата на лизгачот надолу. Или, можете да пристапите до контролниот панел ‘преку почетното мени, изберете’ Хардвер и звук ‘и да ги промените поставките за батеријата во делот Опции за опции за напојување, што ќе ја намали потрошувачката на енергија на процесите на вашиот систем со минимизирање на активност во позадина.