5G ефикасност: Huawei е сè уште побрз со понизок опсег

5G-Effizienz: Huawei ist bei geringerer Bandbreite trotzdem schneller

Huawei одговори на критичните гласови од владата со предност да користи сопствена 5G опрема. Како што објаснуваат од компанијата во Лондон, самиот хардвер е супериорен во однос на конкурентите, главно заради подобри алгоритми. Мрежните оператори можат да привлечат поголема брзина од понискиот опсег.

Мрежниот добавувач на „Хуавеј“ се смета за многу критичен од владата на САД за проширување на 5Г, бидејќи компанијата е обвинета за хардвер на задната врата и за соработка со кинеската влада за шпионални цели. Доказ за ова тврдење („пушка пушка“) досега не произведе ништо и не предизвика занемарување на технологијата „Хуавеј“ надвор од САД.

Huawei се соочува со генерација пред конкуренцијата

На „лансирање производи и решенија“ во Лондон, Huawei реагира на критичните звуци со извонредност кога користи сопствен хардвер. Компанијата дури и не влезе во обвиненија за шпионажа, но остави своја технолошка супериорност да зборува за себе. На пример, Huawei се гледа себеси во областа на активни единици на антени (AAU) со нова голема MIMO единица, која ги вклучува сите C-ленти од неколку мрежни оператори со ширина на опсег од 400 MHz, целосна генерација пред целата конкуренција, на пр. Ериксон, Нокиа, Самсунг или ЗТЕ.

Покрај хардверот кој е супериорен во однос на Huawei, компанијата нуди пософистициран алгоритам од конкурентите, рече Јанг Чаубин, претседател на 5G производната линија на Huawei. Хаобин го поддржува своето тврдење со бројки од јужнокорејскиот, швајцарскиот и британскиот пазар. Според Chaobin, хардверот и алгоритмите од Huawei можат да достигнат поголема брзина со помал опсег. Ова е многу важно за погледот кон Европа и особено германскиот пазар, каде достапниот спектар е важна стока. Дојче Телеком и Водафон на аукцијата 5G купиле по 130 MHz, Телефоника 90 MHz и 70 MHz Drillisch.

Поголема брзина при наше тестирање

Во Јужна Кореја, давателот на мрежата LG U +, кој се потпира на Huawei, достигнува до 430 Mbit / s на смартфоните LG V50 со ширина на опсег од 80 MHz, додека SK Telecom и Korea Telecom со 100 MHz достигнуваат нешто под 290 Mbit / s погоре. Швајцарскиот провајдер Sunrise со технологија Huawei стои на еден Galaxy S10 405 Mbit / s на ширина на опсег од 100 MHz 219 Mbit / s на 120 MHz на (можеби) Swisscom. Во Велика Британија, компанијата достигнува околу 150 Mbit / s со пропусен опсег од 40 MHz на OnePlus 7 Pro во мрежата на британскиот Телеком, додека другите провајдери управуваат само со 100 Mbit / s со 50 MHz.

Поентата, според Чаубин, е дека Huawei сè уште обезбедува најголема брзина на downlink во 5G мрежи со 20 проценти помал опсег.

слика 1 од 2

Но, енергетските потреби се однесуваат и на Huawei, според Чаубин. Бидејќи четирите далечински радио единици (RRU) потребни за LTE за 300 Mbit / sec, секоја од нив има потреба од енергија од 60 вати (плус пасивна антена) може да се замени со 5G со активна единица за антена (AAU) која бара 240 вати, со 14 .58 Gbit / s обезбедува 50 пати поголема од брзината.

ComputerBase доби информации за оваа ставка од Huawei на настан организиран од производителот во Лондон. Пристигнувањето, поаѓањето и хотелските трошоци ги сноси Huawei. Нема никакво влијание од страна на производителот или обврска за известување.