66% од веб-страниците на хотелот ги споделуваат вашите информации

66% од веб-страниците на хотелот ги споделуваат вашите информации

🎯ЗАШТИТА и победи ДОБРА АМАЗОН! Придружете се на каналот OfferTech Telegram!

Две од три веб-страници би споделиле некриптирани лични податоци на Интернет достапни со едноставна процедура што ја загрозува приватноста. Еве ја студијата на Симантек за над 1500 веб-страници низ целиот свет

66% од веб-страниците на хотелот ги споделуваат вашите информации

Откритието направено од темата на Симантек, безбедносната компанија е алармантна и предупредува против Хотелски страници што би биле небезбедни, ќе ја доведеме во опасност нашата приватност и нашите празници.

Проблемот е широко распространет и се појави со анализирање на над 1500 веб-страници на различните хотели низ целиот свет каде се појави тоа 67% од овие страници објасниле шифри за резервација со страници од трети страни, споделени во јасна и со некриптирање на личните податоци на клиенти и згора на тоа не се прилагодени на законодавството за GDPR за заштита на нашите лични податоци.

Кандид Вуеест, автор на објавата на блоговите на Симантек, прецизира дека i анализираните страници ќе бидат над 1500 во 54 земји различни, со контролирани страници кои се движат од оние на хотели од земја до луксузни во градот, и сите покажаа сериозни безбедносни празнини, со вашите податоци во опасност, па дури и резервациите за одмори.

Да, затоа што ако јас личните податоци може да завршат на мрежата, како што се полно име, адреса на е-пошта, поштенска адреса, телефонски број, мобилен или фиксен број, последните 4 цифри на кредитна картичка, вид на картичка, датум на истекување и, исто така, број на пасош, исто така постои можност тоа некој ја откаже резервацијата.

Ова е затоа што при резервација, постои проблем што лежи во управувањето со резервациите, со е-пошта за потврда испратено до клиентите, со врската што ги содржи сите податоци за резервација без да се најавите, и ако може да биде предност за клиентот, а хакер исто така не толку квалификуванможе да ги украде податоците испратени во јасен текст и затоа да има пристап до резервацијата.

Друг проблем е отсуството на некриптирани врски на четвртина од веб-страниците, кои затоа можат да ги испратат ингеренциите за пристап до страницата со јасен текст и да создадат уште поголема штета за страната и за клиентот. Во заклучок само една третина од хотелските веб-страници се безбедни и ова, исто така, треба да биде поволна точка за избор на хотели кои се посветени на безбедноста на нашите податоци.

🔔Дали ви треба помош или помош? Пишете ни на нашиот канал Телеграм >>> ТУКА!

📱Дали барате паметни телефони со попуст? Купете ги по најдобра цена натаму >>> Амазон!

– Зачувај со Понуда Техника на Телеграма: најдете го понуди за најдобра технологија!

– Ако сте гладни за вести, следете го YourLifeПоднесена на Google News: кликнете на вездата за да не додадете во вашите омилени!

САКАТЕ АМАЗОН МУЗИК СЕ БЕСПЛАТНО БЕСПЛАТНО? Пронајдете КАКО!