7nm EUV, M5, G77, LPDDR5 предводник SoC со Exynos 5123 5G модем

7nm EUV, M5, G77, LPDDR5 Flagship SoC bersama Exynos 5123 5G Modem

Денес Samsung неочекувано го објави новиот чипсет Exynos 990 – најверојатно ќе биде предводник на Samsung за SoC за 2020 година, користејќи ги најновите IP и ги нуди најновите карактеристики на производниот јазол EUV 7nm. Овој чип внимателно го следи објавувањето на Exynos 980 на почетокот на септември, а двата нови силиконски чипови носат 5G конекција, заедно со нивната нова шема за именување производи.

Спецификации на Samsung Exynos SoCs
соц

Егзинос 990

Егзинос 9820/9825

Процесорот 2х егзинос М5 @? GHz
(+ 20% перфектен)

2x кортекс А76 @? GHz

4x кортекс A55 @? GHz

2x Exynos M4 @ 2,73 GHz
2x 512KB pL2
3MB L3

2x кортекс A75 @ 2,31 / 2,4GHz
2x 256KB pL2

4x кортекс A55 @ 1,95 GHz
Сега pL2

1MB L3

Графичкиот процесор Мали G77MP11 @? MHz Мали G76MP12 @ 702 MHz
меморија
супервизор
LPDDR5 @ 2750MHz 4х 16-битна CH
LPDDR4X @ 2093MHz

Кеш на систем 2MB

Интернет провајдер Единечен: 108MP
Двоен: 24.8MP + 24.8MP
Задна: 22MP
Фронт: 22МП
Двоен: 16MP + 16MP
НПУ Двоен NPU + DSP
> ТОП 10
Двоен NPU
1.86 ТОП
медиуми Кодираат и декодираат 8K30 & 4K120
H.265 / HEVC, H.264, VP9
Кодираат и декодираат 8K30 & 4K150
H.265 / HEVC, H.264, VP9
модем Exynos модем надворешноста

(Категорија LTE 24/22)
DL = 3000 Mbps

8x20MHz CA, 1024-QAM
UL = 422 Mbps
? x20MHz CA, 256-QAM

(5G NR Под-6)
DL = 5100 Mbps

(5G NR mmWave)
DL = 7350 Mbps

Exynos модем интегриран

(LTE категорија 20/20)
DL = 2000 Mbps
8x20MHz CA, 256-QAM
UL = 316 Mbps
3x20MHz CA, 256-QAM

Z. процес Samsung
07:00 LPP (EUV)
Samsung
8nm LPP / 7nm LPP (EUV)

Започнувајќи со новиот комплекс на процесорот, се чини дека Samsung продолжува со своите специфични дизајни на процесорот за оваа генерација и го гледа ширењето на новата микроархитектура Exynos M5. Samsung цитира дека новиот дизајн е 20% побрз од Exynos M4 во 9820 година – малку конзервативна бројка со оглед на поголемото подобрување на процесот на јазли. Новите процесори треба да се натпреваруваат со предводникот на следната генерација Snapdragon, кој најверојатно ќе дојде со дериватно јадро на Cortex-A77 кое ветува 23-30% зголемување на IPC – освен ако чипот не дојде со деградација на часовникот, новиот M5 ќе има тешко време да се натпреварува.

Samsung го надгради средното јадро на Cortex A75 во претходната генерација на понов дизајн на Cortex A76, кој треба да обезбеди позначајно зголемување на перформансите на дневниот обем на работа. Конечно, ние продолжуваме да ги гледаме јадрата Cortex A55 како мали јадра на ефикасност. Samsung ја откри и фреквенцијата на часовникот на еден кластер на процесорот, но најави дека целокупното зголемување на новиот три-кластер е 13%.

Exynos 990 забележа голем пораст на графичкиот процесор во форма на новиот Mali-G77 во конфигурацијата MP11. Новата архитектура Валхал ветува огромен скок во изведбата за IP GPU Arm, а се чини дека новиот Exynos ќе биде еден од првите чипови што ќе го искористи новото GPU семејство. Во соопштенијата за печатот „Самсунг“ се тврди дека гледаме зголемување на перформансите до 20% или зголемување на енергетската ефикасност до 20%. Подобрувањето се чини дека е прилично значајно со оглед на процесот на подобрување и новата архитектура на графичкиот процесор, се чини дека е малку веројатно дека Samsung ќе може да се израмни. Најновиот AppleChipset – и Qualcomm се очекува да имаат скок во голема генерација исто така.

Една фундаментална промена што ја носи самиот Exynos 990 е преминот од LPDDR4X меморијата во LPDDR5 меморијата. Ова му овозможува на новиот чипсет да ја зголеми фреквенцијата на контролорот на меморијата од 2093 MHz на 2750MHz и исто така очекува новата DRAM технологија да донесе придобивки од енергетската ефикасност на табелата.

Samsung откри дека чипот е опремен со дво-јадрен NPU и нов DSP кој може да направи повеќе од 10 TOP во компјутерска моќност – не е многу јасно овде ако Samsung се однесува на способноста DSP или комбинираните можности на NPU и DSP. Exynos 9820 NPU има моќност од 1,86TOP.

Конечно, чудно е тука можностите за поврзување на чипот: списокот Samsung Exynos 990 има можности за модем што може да укаже дека може да се види чиста апликација процесор оваа генерација. Наместо интегриран модем, Samsung го рекламира новиот Exynos модем 5123 како нов дискретен чипсет:

7nm EUV, M5, G77, LPDDR5 предводник SoC со Exynos 5123 5G модем 1

Овој нов модем го користи Exynos модем 5100 користен оваа година: тој е сеуште комплетно мулти-бенд решение кое поддржува сè, од 2G до 5G под-6 и mmWave, но Самсунг масовно ја зголеми максималната моќност на новите чипови. Во редовно 4G LTE, новиот чип сега поддржува брзини на лизгање до 3Gbps додека нуди 422Mbps-ажурирања. На под-6 5G, видете преземања од 5.1Gbps и 7.35Gbps на мрежата mmWave. Оваа брзина на чип е овозможена со агрегација на операторот до 8x и новиот високо ниво QAM 1024, кој колку што знаеме, е првиот модем што се објавува со вакви можности.

Изборот на Samsung да го искористи дискретниот модем 5G на оваа генерација се чини дека е поврзан со новата силициумска економија: Новиот модем 5G е сè уште прилично голем, иако модемот Exynos 5100 е меѓу најмалите со 56,03 мм. Сепак, и новиот модем и Exynos 990 се произведуваат на јазол EUV на 7nm на Samsung, а одвојувањето на двата во дискретни чипови може да има смисла во овој момент да понудат поголема флексибилност и да ги зголемат приносите на производство.

Едно прашање што останува отворено е дали Samsung ќе избере да го спари Exynos 990 со модем кој е различен од 5123. Сепак, малку е веројатно дека ќе видиме кој било пар со модем 4G, што значи дека сите супериорни уреди Exynos ќе имаат 5G Поддршка следната година.

Самсунг соопшти дека ќе го видиме Exynos 990 во масовно производство подоцна оваа година, и најверојатно ќе има Galaxy S11 со нови парчиња.

Поврзани читања: