Amazon НЕ ги брише гласовните записи на Alexa, дури и ако корисникот го побара тоа

Избришете ги сите записи на Alexa

🎯ЗАШТИТА и победи ДОБРА АМАЗОН! Придружете се на каналот OfferTech Telegram!

Ако корисникот побара да ги избрише гласовните снимки на Alexa, Амазон не го прави тоа. Потврда: “Ние ги чуваме податоците на Alexa, дури и ако корисникот ги брише датотеките”

Амазон НЕ ги брише гласовните снимки на Алекса

Лошите вести доаѓаат за сите корисници кои се грижат за своите приватност, особено за оние кои неодамна купиле а Амазон уред со гласовен асистент Alexa внатре

Всушност, нешто друго освен смирување на вестите поврзани со прашањето за откажување на говорни пребарувања направени од корисници преку Амазон Алекса.

Потврда на Амазон

Како одговор на барањето направено од демократскиот сенатор Крис Коунс, Амазон појасни дека нејзината политика за обработка на податоците за корисниците не предвидува трајно отстранување на гласовните снимки на корисниците на Alexa и нивните записници.

Во пракса, дури и ако корисникот го следи целиот процес за да ги откаже пребарувањата направени со Alexa, снимките остануваат зачувани некаде на серверите Amazon.

Сомнежите за многу корисници се потврдени затоа.

Во одговор од Амазон, достапен во целост на оваа адреса, го читаме тоа податоците за корисниците можат трајно да се бришат на одредено барање направено рачно следи ОВАА ПОСТАПКА, но и на овој начин немаме гаранција за трајно откажување некои податоци.

Амазон навистина го открива тоа сепак, некои записи не се отстрануваат и дека собраните информации може да се користат и од сите инсталирани вештини и поврзани со Alexa. Во тој случај, потребно е да се провери содржината на политиките за приватност на индивидуалните развивачи.

Згора на тоа, некои говорни команди користени за наредбите за повторување на Alexa, може не се подеднакво откажани: единствениот начин Амазон целосно да ги избрише сите податоци е да ги побара откажување на целиот кориснички профил.

Ако сето ова не беше доволно, да не заборавиме дека ако аудио-датотеките завршат во заборав без посебни проблеми, Амазон одржува писмени записници и покрај фактот дека корисникот рачно ги избришал аудио-датотеките.

Официјално, мотивацијата е поврзана со присуството на записниците во бројни сервери расфрлани низ светот, но во реалноста Амазон ги одржува податоците за подобрување на функционирањето на Alexa.

Накратко, она што претходно беа „само“ повеќе или помалку основани сомнежи, сега се сигурност: пребарувањата што ги правите со Alexa се некако секогаш зачувани и, дури и ако побарате да ги избришете и отстраните, некаде тие сè уште остануваат архивирани, во аудио формат или во форма на транскрипција.

🔔Дали ви треба помош или помош? Пишете ни на нашиот канал Телеграм >>> ТУКА!

📱Дали барате паметни телефони со попуст? Купете ги по најдобра цена натаму >>> Амазон!

– Зачувај со Понуда Техника на Телеграма: најдете го понуди за најдобра технологија!

– Ако сте гладни за вести, следете го YourLifeПоднесена на Google News: кликнете на вездата за да не додадете во вашите омилени!

САКАТЕ АМАЗОН МУЗИК СЕ БЕСПЛАТНО БЕСПЛАТНО? Пронајдете КАКО!