(Android) 98% од апликациите што ја нарушуваат вашата приватност исчезнаа!

Google Play Store- Aplikasi dengan pra-pendaftaran memiliki instalasi otomatis! 1

Google штотуку објави дека 98% од апликациите што слушаат или читаат сè што правите на вашиот паметен телефон, конечно се отстранети од Play Store! Зборуваме за фигурата за 2019 година што самата компанија ја унапреди.

Зошто 98? Зошто не 100%?

Едноставно како тоа! Според самиот Гугл, преостанатите апликации во Play Store можат да функционираат само со пристап до кориснички пораки и пораки. Со други зборови, нивната функционалност зависи од овие ресурси, затоа тие се создадени и корисниците го знаат нивниот пристап.

98% од апликациите што ја нарушуваат вашата приватност исчезнуваат во светот на Android!

Значи, ако не знаете, во октомври 2018 година беше објавено дека Google ќе ги избрише сите апликации што собираат лични информации како што се СМС и историја на повици, без јасна причина за тоа.

Така, истражувачкиот гигант нуди 90 дена за програмерите да ги ажурираат и адаптираат своите апликации на новите правила. Резултати? 98% од апликациите на кои им треба пристап до овие ресурси на крајот беа отстранети од Интернет-продавницата на Google Play, во согласност со ветувањето на компанијата на крајот на 2018 година.

Но, смири се! Ова не значи дека Google Play Store сега е многу чиста …

И покрај новите правила на Google, сè уште има стотици малициозни апликации на Play Store кои, се разбира, продолжуваат да имаат непотребен пристап до лични информации. Всушност, имаме дури и неколку примери на апликација кои дури крадат идентитетски корисници.Сепак, иако сите апликации беа „ловени“ во последно време, Гугл блокираше 1,9 милијарди малициозен софтвер. Во обид да го зголеми својот тон до 2020 година, јасна желба да бидеме поблизу до тој квалитет. Подароци на Apple на вашата продавница за апликации.


Исто така, што мислите за сето ова? Споделете ги вашите размислувања со нас во коментарите подолу.

Фонт

Следете ги најновите технолошки достигнувања до денес. Следете нè на Фејсбук. Твитер, Инстаграм! Дали сакате да разговарате со нас? Испратете е-пошта на (заштитена е-пошта)