Android Q е преименувана во Android 10 по Google …

Android Q se renombra como Android 10 después de que Google deja de usar nombres con temas de Desert 1

Android Q беше официјално објавено од Google на годинашниот I / O настан. На овој настан, технолошкиот гигант открива некои од одликите на Android Q, но не го потврди вистинското име на следната верзија на Android. И сега, компанијата конечно го објави официјалното име на Android Q. Google го објави во четвртокот официјалното име на следната верзија на Android како Android 10.

До сега, сите верзии на новата верзија на Android беа именувани по Desert или Tasty Treats, но сега, компанијата го поедностави името на следната верзија на Android за да може лесно да се препознае. На официјалниот блог, Гугл посочи дека причината за промена на името на најновата верзија на Android е да се направи името Android да биде јасно и лесно за употреба за глобалните корисници.

“Ние го менуваме начинот на кој ги именуваме нашите изданија. Нашиот инженерски тим секогаш користеше внатрешни имиња на кодови за секое издание, врз основа на вкусни трети или десерти, по азбучен ред. Оваа традиција на именување стана исто така дел забавно лансирање секоја година во странство. Но, со години сме слушнале коментари дека имињата не биле разбрани секогаш од сите во глобалната заедница “, истакна компанијата во својот официјален блог-пост.

Покрај назначувањето на Android, Google го смени и изгледот на логото на Android. Овој пат, роботот Андроид седи на горниот дел од текстот. Бојата на логото е исто така сменета од зелена во црна боја за подобра прегледност.

Компанијата ја објаснува причината за промена на логото на марката и вели: „Дизајнот на логото е инспириран од најпрепознатливиот нечовечки член на заедницата, роботот„ Андроид “. Роботот им припаѓа на сите во заедницата и одамна е симбол на забава и curубопитност во срцето на Android. Сега, таа има посебно место во нашето лого. Го сменивме и логото од зелено во црно “.

Компанијата ќе го објави најновото лого заедно со најновата верзија на Android во наредните недели. Значи, од сега па натаму, со најновите верзии на Android ќе се викаат Android 10, Android 11 и слично.

За најновите новости и технологии, инсталирајте Апликација TechnoCodex и следете нè натаму Фејсбук и Твитер. Исто така, ако ви се допаѓаат нашите напори, ве молиме размислете да ја споделите оваа приказна со вашите пријатели, ова ќе нè охрабри да ви донесеме повозбудливи ажурирања.