Apple го негира извештајот на WSJ обвинувајќи го дека давал …

Apple го негира извештајот на WSJ обвинувајќи го дека давал ...

Apple го негира извештајот на WSJ, обвинувајќи го дека дава повластен третман на сопствените апликации во резултатите од пребарувањето на App Store 1

Поддршка на неодамнешните обвинувања во кои се обвинува „Епл“ Во анти-конкурентската чаршија за апликации, Вол Стрит Journalурнал денес тврдеше дека технолошкиот гигант „Купертино“ постојано ги рангира сопствените апликации над ривалите ”во рангот на резултатите од пребарувањето на App Store во обид да ја спречи конкуренцијата. Apple го негира извештајот, тврдејќи дека сите апликации во App Store се алгоритмички рангирани врз основа на машинско учење, преференци на потрошувачите и други знаци.

на историја тврдат

Апликациите на компанијата се рангирани на првото место во повеќе од 60% од основните пребарувања, како на пример за “мапи”, според анализата. Апликациите на Apple кои генерираат приходи преку претплати или продажба, како Музика или Книги, се појавија први во 95 проценти од пребарувањата поврзани со тие апликации. Apple им кажува на програмерите дека преземањето, прегледите на корисниците и оценките се фактори кои влијаат на резултатите од пребарувањето. Сепак, повеќе од дваесетина апликации на Apple се пред-инсталирани на iPhone и се заштитени од прегледи и оценки.

Покрај „музиката“ и „мапите“, пребарувањето за „аудио книги“ и други категории, исто така, ги рангира на прво место Apple апликациите, се додава во извештајот.

WSJ тестираше околу 40 апликации на Apple, анализирајќи како тие се рангираа во App Store заснована врз статистиката што ја обезбедува Апди Ени, фирма за аналитика на трети лица. Авторот Трип Микл вели дека користел шест ајфони (три биле обичај, а три не биле поврзани со специфичен сопственик) за да изврши приближно 600 пребарувања за популарни клучни зборови за секоја категорија на апликации за да види дали прво се појави апликација на „Епл“. Пребарувањата ги исклучија апликациите на Apple кои не беа забележливи во App Store, како што е Safari, како и апликации специфични за производите на Apple, како што е Apple поддршка.

Апликациите на Apple кои управуваат со продажба на компанијата најчесто се појавуваат на број 1 Покрај својата продуктивност и корисни апликации, весникот се најде во своите тестови спроведени во средината на јуни. На пример, барајте клучни зборови во категории поврзани со „Епл“ ТВ-апликацијата – видеа, „ТВ“ и „филмови“ – ја водеа и Apple TV и iTunes Store, апликации кои нудат претплати и продажба на видео содржини.

Анализата се засноваше на условите на AppTweak, кои сугерираат клучни зборови за да им помогнат на програмерите да ги оптимизираат резултатите од пребарувањето. Во категоријата мапи, WSJ тестираше „мапи“, „насоки“ и „навигација“.

Многу вообичаени пребарувања резултираа во повеќе апликации на Apple над конкуренцијата. Пребарување за „мапи“ што ги нуди „Епл мапс“ најпрво, проследено со уште две апликации на „Епл“: Пронајдете го Мојот iPhone и Анкета за затворено. Најкористените „Гугл мапс“ се најдоа на четвртото место со повеќе од 2 милиони коментари и 4,7 класификација. После тоа следеше Google’s Waze, кој имаше над 1 милион коментари и оценка од 4,8. AppleMaps исто така се појави прво во пребарувањата „навигација“ и „насоки“.

Анкетата за затворен простор, користена од компаниите за мапирање на внатрешен простор, беше единствената апликација на Епл на тројцата со оценка од седум прегледи за 3,9 рејтинг.

Портпаролот на компанијата изјави дека „Епл“ честопати доаѓа со апликации поврзани со развивач на пакети. Бидејќи ова се чинеше дека им штети на другите, Apple рече дека веќе не ја применува оваа техника на сопствените апликации. Компанијата започна да ја елиминира оваа практика пред една година, изјави портпаролот.

Апликациите на Apple не секогаш се појавуваат први во пребарувањата.

Во потрагата по „табела“, први се појавија „Google Sheets“, додека конкурентот на „Епл“, „Броеви“, се појави осми. Вашата претходно инсталирана апликација „Потсетници“ не се појави во првите 10 од пребарувањата „направи ли“ или „направи“.

Не може да се открие апликациите на Apple во продавницата со апликации, како Камера и Сафари, беа исклучени од извештајот. Некои апликации поврзани со операциите за поддршка на Apple и Apple Events, исто така беа исклучени. Резултатите треба да ги земете со нотка сол затоа што App Annie може да собира податоци само од апликации iOS од трети страни кои ја користат нејзината платформа за аналитика.

Apple го негира извештајот на WSJ, обвинувајќи го за давање повластен третман на сопствените апликации во резултатите од пребарувањето на App Store 2

Производителот на iPhone објасни дека спровела свои тестови како одговор на прашањата на списанието. Некои пребарувања дадоа различни резултати, каде нивните апликации не беа рангирани на прво место, рече портпаролот. Техничкиот гигант Купертино вели дека повеќето пребарувања на App Store се за точните наслови на апликациите и дека тој е дизајниран да ги произведе тие резултати. Еве ја целосната изјава на Apple, во која во основа тврди дека алгоритмот за рангирање на App Store не дава предност на сопствените производи.

Клиенти на Apple имаат многу силна врска со нашите производи и многу од нив користат пребарување за да ги пронајдат и отворат своите апликации. Оваа употреба на клиентот е причина Епл да има силен ранг на пребарување и тоа е истата причина што Uber, Microsoft и многу други често имаат високи рангови.

Рангирањето на резултатите од пребарувањето на App Store може да направи или да раскине апликација:

Audiobooks.com, компанија RBmedia, во голема мерка го одржува ranking1 рангот за пребарувања за аудио книги на App Store скоро две години. Потоа минатиот септември беше претепан од „Епл Книгс“. Апликацијата „Епл“ неодамна за прв пат започна со продажба на аудио книги директно за прв пат.

„Тоа беше буквално преку ноќ“, рече Јан Мал, генерален директор на Audiobooks.com. Тој рече дека промената предизвика 25% намалување на дневните преземања на апликации од Audiobooks.com. Апликацијата во тоа време имаше 35.000 прегледи на клиенти и 4,8 на Рејтинг со 5 starвезди на App Store Пред-инсталираната апликација за книги на Apple, без рецензии или оценки, го рангираше бр. 1 во пребарувањата за „аудио книги“. Исто така, се рангира на прво место место во пребарувања за „книги“ и „читател“.

Одговорот на Apple

„Епл“ вели дека позицијата на Книги во потрагата по „книги“ е разумна, бидејќи станува збор за точен натпревар за името. Апликацијата беше исто така прва за „аудио книги“ како резултат на „податоците за однесувањето на корисниците“ и вклучувањето на „аудио книги“ како клучен збор поврзан со апликацијата, рече портпаролот.

Но, како работи алгоритмот за класификација?

Apple го негира извештајот на WSJ, обвинувајќи го дека дава повластен третман на сопствените апликации во резултатите од пребарувањето на App Store 3

WSJ објаснува:

„Епл“ вели дека користи 42 фактори за да одреди каде се ставени апликациите во пребарувањето, но ја чува формулата во тајност за да го задржи нивото на играта на ниво на развивачи и да избегне манипулација со резултатите. Четирите фактори што влијаат на рангот се преземања на компанијата, оценки, релевантност и однесување на корисниците.

Алгоритмот работи исто за сите апликации, вклучително и сопствените на Apple.

И како што појасни портпаролот на „Епл“ во изјава за хартија, однесувањето на корисниците го вклучува бројот на пати кога корисниците избираат апликација по пребарување и исто така ја преземаат. Интересно е што компанијата Cupertino вели дека пребарувањата на App Store доведуваат до 65 проценти од сите преземања на апликации.

Што мислите за овој извештај?

Известете ни со споделување на коментар подолу!