Apple да го ограничи пристапот до податоците во позадина за апликации за пораки на iOS

Apple Untuk Membatasi Akses Data Latar Belakang Untuk Aplikasi Pesan Pada iOS

Apple направи измени во начинот на кој работи iOS што ќе го ограничи начинот на работа на апликациите во позадина. Ова главно ќе влијае на начинот на кој се користат апликациите за размена на пораки како што се WhatsApp и WeChat. Инвеститорот на оваа апликација исто така треба до април 2020 година да ги ажурира ограничувањата на нивните апликации на Apple.

ОГЛАС

Од сега, функцијата VoIP на апликацијата може да работи во позадина кога не е во употреба, дозволувајќи им да ги поврзат повиците побрзо. Според Информациите, апликациите за пораки како WhatsApp исто така користат VoIP на други начини. Една од нив е примена на енкрипција крај до крај. Но, бидејќи тие работат во позадина, ова исто така им овозможува да прават други работи, како што се собирање податоци.

Епл да го ограничи пристапот до податоците во позадина за апликации за пораки на iOS 1

Во иднина, Apple ќе дозволи пристап до позадина да се користи за VoIP повици и ништо друго. Ограничувањата ќе значат дека развивачот на апликација за пораки мора да најде други начини за спроведување на криптирање од крај до крај. Ова ќе го погоди Фејсбук малку потешко од другите затоа што има голем број на апликации, вклучително и Фејсбук Куриер.

За она што вреди, Фејсбук тврди дека никогаш не користи API за да собира податоци. Портпарол на компанијата изјави за информации „ние го користиме PushKit VoIP API за да обезбедиме искуство од приватна порака од светска класа, а не со цел собирање на податоци“.

(Извор: Информации преку Раб)