BlackBerry хардверот повеќе не постои и сега името може да биде мртво

Perangkat keras BlackBerry sudah tidak ada lagi dan sekarang nama itu mungkin sudah mati juga

Веќе знаеме дека BlackBerry како производител на хардвер почина пред извесно време, но името го одржуваше живо од TCL. Додека BlackBerry сè уште е во деловниот софтвер, тие го лиценцираа името на TCL за дистрибуција на нивните телефони со Android. TCL издаде некои пристојни уреди по име, но може да заврши наскоро.

TCL направи голем скок на северноамериканскиот пазар со своите телевизори и други брендови на Android уреди. Компанијата исто така дистрибуира телефони под брендовите Alcatel и Palm, но исто така добива и влечење со сопствената марка TCL.

На Твитер до фановите, TCL го објави својот договор за лиценца за името на BlackBerry, кој заврши во август и тие веќе нема да продаваат телефони под тоа име. За оние кои сега поседуваат мобилен телефон со брендирана TCL BlackBerry, компанијата ќе продолжи да ги поддржува.

pic.twitter.com/jhcfVHjVqL

– BlackBerry Mobile (@BBMobile) 3 февруари 2020 година

Без TCL да направи нов мобилен телефон, постои можност брендот BlackBerry да исчезне моментално. BlackBerry има и други партнери за мобилно производство, но нивната врска е далеку поограничена. ББ Мера Путих лансираше еден телефон во Индонезија во 2017 година, а Optiemus Infracom направи неколку телефони за Индија, Шри Ланка, Непал и Бангладеш. TCL има права на сите други територии.

Контактиравме со BlackBerry. Сè уште нема никаква вест дали BlackBerry ќе бара други производствени партнери или ќе започне да прави свои телефони.

Ивица преку МСН

Иако сè уште е можно да се обнови договорот, тоа е малку веројатно затоа што компанијата изгради свој бренд како орган. Видовме TCL телефони на IFA и CES и импресиониравме со некои од неговите понуди. Значи, веројатно е дека тие само ќе го напуштат партнерството и ќе го нарекуваат ден.

Што мислите за оваа приказна? Известете ни во коментарите подолу или на Твитер, Фејсбукили Јас.

* Ние користиме придружни врски кои генерираат приходи и можат да заработат провизии за набавки направени со него. Прочитајте повеќе на нашата страница за одрекување од одговорност.