Bug asty Незгоден член на Интернет Explorer бубачки „Права на администраторот на Windows“ за напаѓачите »

fossbyte-fevicon-new-logo

Bug asty Незгоден член на Интернет Explorer бубачки „Права на администраторот на Windows“ за напаѓачите »✅ 1

icrosoft издаде извршна постапка што извршува тежок далечински код (CVE-2019-1367) во својот најстар прелистувач, Internet Explorer. Одговарајќи на сериозноста сериозно, дури и компанијата поддржува итни поправки на надворешната облека.

Според советникот, обновувањето на RCE е во скриптата моторот на Internet Explorer одобрува меморија. Ова може да предизвика оштетување на меморијата, дозволувајќи им на напаѓачите да извршат злонамерен код.

Jamka Now

Со искористување на експлоатациите, напаѓачот може да ги добие истите системски права како и тековниот корисник. Ова значи дека доколку корисникот има административни права, напаѓачот ќе значи и тоа. И тие ќе можат да прават работи како инсталирање / деинсталирање на апликации, па дури и создавање на нови корисници со права на администраторско ниво.

Microsoft Play вели дека може да се искористи преку Интернет со поддршка на корисниците, така што се создаваат малициозни веб-страници специјално.

Значи, ако сè уште користите Интернет Explorer поради некоја причина, тогаш мора да го инсталирате безбедносниот печ веднаш преку Windows Rest. Можете исто така да го инсталирате безбедносниот печ рачно со помош на оваа врска. Влијаените верзии на Windows вклучуваат Windows 7, Windows 8.1, тие играат Windows 10.

Не само „Мајкрософт“, туку и претставите на „Домашна безбедност на САД“ побара од корисниците да инсталираат безбедносни закрпи што е можно поскоро.

Изненадувачки е да видите дека повеќе од 8% од корисниците сè уште се поправени на Internet Explorer. Чудно, поминувањето претерано IE поминување од Apple Safari му даде на MS Edge.

Подобро, ова ни дава уште една причина да не користиме Интернет Explorer и веднаш да го зачуваме. Претходно, грешката во IE беше чудно изложена што им дозволуваше на напаѓачите да ги обновуваат корисничките датотеки за оние што не користат прелистувачи.

Jamka Now

Лошиот Интернет-Explorer ги проверува правата на администраторите на „Виндоус администраторот“ на членовите

5 (100%) 1 изберете