CES 2020: Ballie е нов робот од Samsung

MaisTecnologia

Samsung презентира повеќе новости на CES. Бали, нејзиниот нов робот, има изглед на тениска топка (малку поголема), е жолта и тркалезна и го следи својот сопственик насекаде. Па, скоро насекаде – сè додека нема скали!

Главниот извршен директор на одделот „Потрошувачка електроника“ на Samsung вчера ја претстави новата starвезда на компанијата во CES. ХС Ким беше проследена со Бали на сцената, кој благодарение на вградената камера и препознавањето на гласот, одговори на наредбите на Ким да остане подалеку или да се приближи, па дури и конечно скокна во неговите раце. Роботите исто така имитираат некои гласови како одговор на наредбите или кога ќе го кажат неговото име и на социјалните медиуми веќе има луѓе кои го споредуваат со „Војна на вездите“ ББ8.

CES 2020: Ballie е нов робот од Samsung 1

И зошто да го лансираме овој робот сега?

Според Бенјамин Браун, портпарол на „Самсунг“, „Постојат две технологии кои помагаат овој (робот) да стане реалност. Едната е вештачка интелигенција, а другата 5G. И ова е главната област на фокус на Samsung за 2020 година. “

Според корејска компанија, Бали може да се користи како личен асистент. На пример, можете да го доведете во канцеларијата за да ја придружувате и да ве потсетам на состаноци за да не доцните. Можете да го користите дома така што роботот се вклучува на телевизорот, ви помага при работа во домаќинството, ги испушта ролетни или активира правосмукалка кога Бали мисли дека е време да го испразните подот. Бали исто така вети дека ќе ја олесни интеракцијата на постарите корисници со нивните „паметни уреди“ дома.

Барем така ветуваше Самсунг во промотивното видео. На сцената, претставата на Бали е поедноставна.

Во моментот, компанијата не знае кога Ballie ќе биде достапен или по која цена. Останува да чекаме и да сонуваме за „месото и крвта“ на ББ8.