Digital Foundry Retro: На PC 1999 играме земјотрес 3, полуживот и нереално

Digital Foundry Retro: Kami memainkan Quake 3, Half-Life dan Unreal pada PC 1999

Нашите колеги од Еурогамер Англија минатата година ја прославија својата 20-годишнина, обид што се совпадна со фактот дека шефот на Digital Foundry Retro, Lон Линман, купил компјутер на иста возраст, проследено со стекнување на CRT монитор. Прашањето што си го поставуваме е едноставно: како водечките наслови во минатото работеа на високо-компјутери во 1999 година?

Во овој специјален Let’s Let’s Digital Foundry Retro ќе го користиме Виндоус 98 во оригиналниот хардвер, инсталирајќи игри од оригиналниот медиум (физичко ЦД … се сеќавате ли на екранот за инсталација?), За да видите како настапил со двата најмоќни 3D-графички забрзувачи во тоа време: 3DFX Voodoo 2 и Riva TNT2 Pro од Nvidia.

Ние го фативме сето ова директно, но исто така го снимавме и мониторот за да можете да видите како изгледа оваа игра на мониторот што го користевме во тоа време. Многу е изненадувачки, затоа што по играта на сесијата се прашуваме дали нашиот сегашен ЛЦД го држи типот пред класичната CRT технологија, која нуди моментален одговор, нема фиксирани ограничувања на резолуција, не страда од проблеми со замаглување на движењето, а има и острина и репродукција на боја што е надвор обичен. Ние гледаме примери на технолошка регресија во последните две децении? Ова е интересна тема за која може да разговараме подоцна.

Спецификациите на овој ретро компјутер се следниве:

  • Процесор: Верзија за Intel Pentium III 700 MHz Coppermine Slot 1 (0,18 μm) со 133MHz FSB
  • Матична плоча: Biostar M6VBE
  • Меморија: 384MB RAM меморија
  • Главна графичка картичка: ELSA Erazor III TNT2 Pro
  • Секундарна графичка картичка: 3DFX Вуду 2 12MB
  • Звучна картичка: PCI звук Blaster
  • Складирање: 20 GB IDE HDD
  • Монитор: Sony G400 CRT 19 инчи

Во видеото, тестиравме голем број на клучни компјутерски искуства што ги тестираа играчите во 1999 година. Првиот на списокот беше мистична Quake 3 Arena од id Software, првиот наслов од американско студио на кој му беше потребен 3D акцелератор компатибилен со OpenGL. Играта беше објавена во декември 1999 година, непосредно по раѓањето на Еурогамер, но компјутерските играчи во тоа време беа во можност да го тестираат тестот Quake 3 Arena со три мапи објавени во април истата година, заедно со некои специјални ажурирања за лансирање.

После тоа, се преселивме во другите класици во 1998 и 1999 година, вклучувајќи ја и оригиналната Half-Life верзија на Valve Software и вонредното (за помалите) Unreal од епските мегагами кои штотуку започнаа. Нашето патување завршува со Jurassic Park: Trespasser, игра која може да се смета за претходник на Far Cry, Crysis и други експоненти на периодот на ултрареализам во историјата на компјутерските игри. Ова е игра каде неговите амбиции далеку ги надминуваат техничките карактеристики на персоналните компјутери што можат да се купат во тоа време. Како се работеше во тимот од највисока класа во тоа време и како програмерите се обидоа да понудат невидено ниво на реализам на компјутер?

Технологијата еволуираше во последните две децении, но крајот на минатиот век е клучен момент за видео игри. Кога беше инаугуриран PlayStation Eurogamer, тој доминираше на пазарот, додека го чекаше пристигнувањето на PlayStation 2. Во меѓувреме, Sega Dreamcast штотуку беше лансирана во Соединетите Држави, со лансирање во Европа во рок од неколку недели. Еурогамер е роден од страста на браќата Ломан за земјотресот и натпреварувачките игри во LAN, а ПЦ е нивната платформа. Ова се волшебни времиња, и се надеваме дека ова специјално на ретро-компјутерските игри ви носи пријатни спомени затоа што тие исто така ни ги носат.

Превод од озеп Марија Семпере.