Elgato 4K60 Pro Mk.2: Пребарување картичка за 4K60 со HDR или FHD со 240 Hz

Elgato 4K60 Pro Mk.2: Capture-Karte für 4K60 mit HDR oder FHD mit 240 Hz

Елгато во новата генерација на Gamescom ја претставува најсилната картичка за фаќање во своето портфолио. Додаток картичката за крштевање PCIe 4K60 Pro (Mk.2) сега овозможува снимање на HDMI сигнали во Ultra HD на 60 Херц, вклучувајќи HDR или алтернативно Full HD до 240 Херци и HDR.

Внес на HDR до Ultra HD на 60 херци

Претходно понудените 4K60 можат да снимаат максимален Ultra HD или Full HD со 60 Херци, HDR не е поддржан. Снимањето на HDR бара компатибилен HEVC-кодер (H.265), додека содржината на SDR сè уште ќе биде кодирана во H.246. Ако сигналот HDR заробен од картичката за фаќање ќе биде кодиран во софтверот, Елгато препорачува Core i7 или Ryzen 7, ако се користи графичкиот процесор, се препорачува Nvidia Pascal (GeForce GTX 1000) или подобро.

Ова не е случајно: Nvidia го поддржува HEVC кодирањето уште од Паскал (освен GeForce GT 1030). AMD успеа да користи HEVC уште од Polaris, но не може да користи софтвер Elgato, уредничките напори со Radeon RX 590 (Polaris 30) и тековните возачи не успеваат. Прашањето за „Корсаир“ останува досега неодговорено. Картичката за фаќање нема свој хардверски кодер.

AMDAL значително опадна

Првата генерација на 4K60 Pro излезе на пазарот пред две и пол години со предложена малопродажна цена од 399 евра, во моментов трговците на мало сè уште бараат околу 199 евра. Доста со оваа состојба, не започна втора генерација иако не со 249,95 €, препорачаната цена, но значително пониска од претходната. Елгато е дел од Корсаир од средината на 2018 година.

слика 1 од 4

ComputerBase доби информации за овој напис на „Корсаир“ за НДА. Единствениот услов е датумот на објавување што е можно порано.