Exynos 980: Samsung го воведува својот прв SoC со 5G модем

Exynos 980: Samsung stellt sein erstes SoC mit 5G-Modem vor
Слика: Samsung

Непосредно пред почетокот на IFA 2019, Samsung го претстави Exynos 980, својот прв SoC со интегриран модем 5G. Процесорот 8nm FinFET ќе го направи паметниот телефон на производителот погоден за нов безжичен стандард во иднина без надворешен модем. Во однос на сензорите за камера, Samsung исто така значително се подобри со новиот SoC.

Wi-Fi 6 и 5G до 3,55 Gbps

За разлика од Exynos 9825, Samsung im Galaxy Note 10 и Galaxy Note 10 плус употреба и производство на 7-nm процес на производство сам со изложеност EUV, го извршува првиот производител на системи чипови со интегриран 5G модем со внатрешен процес од 8 nm FinFET од лента.

Стандардниот 5G модем Exynos 980 ги поддржува сите 5G опсези во опсегот под 6 GHz и достигнува брзина до 2,55 Gbps надолу, а се сврзува нагоре до 1,28 Gbps. Модемите исто така можат да комбинираат два LTE опсези со фреквенциски спектар од 5G за да ги забрзаат падовите на 3,55 Gbps. mmWave не се нуди.

Покрај 5G, LTE, UMTS и 2G, модемот Exynos 980 поддржува и Wi-Fi стандарден Wi-Fi 6 (порано IEEE 802.11ax) со до 1.2 Gbit / dt и 2,4 Gbit / d преку мулти-антена технологија 2 × 2 МУ-МИМО.

108 мегапиксели и 4K видео со 120 фрејмови во секунда

Откако Samsung неодамна го претстави новиот сензор за камера ISOCELL Bright HMX со 108 мегапиксели и Xiaomi со претстојниот Mi Mix 4 е првиот клиент, Samsung бара компанијата да има свој SoC, за да процесира големи количини на податоци. Xiaomi ги објави плановите да го искористи новиот сензор ISOCELL за есен.

Exynos 980 сега, според официјалната страница на производот, е дизајниран за сензори за камера до 108 мегапиксели, како и видео за 4K со брзина од 120 фрејмови во секунда. За повеќе детали и посилен контраст во светли и темни делови на сликата, HDR10 + мора да обезбеди.

Xiaomi најави употреба на сензор со 108 MP во еден од своите паметни телефони Xiaomi најави употреба на сензор со 108 MP на еден од своите паметни телефони (Слика: Xiaomi)

2x ARM Cortex-A77, 6x Cortex-A55 и интегрирана NPU

Делот на процесорот на Exynos 980 се состои од две групи и се заснова на две моќни ARM Cortex-A77 со часовници до 2,2 GHz и шест ефикасни Cortex-A55 до 1,8 GHz. Вкупно осум јадра може да можат да работат како целосно интегриран кластер со употреба на ARM DynamIQ, но Samsung не коментираше.

Поддршката за ВИ го доби духот „Егзинос 980“ од една НПУ и една ДСП. Samsung сака да користи NPU особено во областа на фотографиите и видеата, како и AR и VR.

Графичкото забрзување се ракува со графичкиот процесор ARM Mali-G76 MP5, чии спецификации, како што се бројот на засенчувачите и стапката на часовникот, не се утврдени од производителот.

Samsung сака да започне со масовно производство на Exynos 980 кон крајот на годината.