Firefox може да добие многу безбеден „режим на работа“

Firefox Bisa Mendapat 'Mode Tor' yang Sangat Aman

Во моментов се прават планови за Firefox да добие „екстра-приватен“ режим на прелистување на прелистувачот Tor.

Според предлогот на состанокот на Tor Project во Стокхолм на почетокот од овој месец, некои инженери планираат да ја донесат дополнителната сигурност и приватност на прелистувачот Tor на Firefox. Според предлогот, новиот режим може да дојде како ексклузивен додаток или како зададена функција во претстојното издание на Firefox.

Па, зошто двојната приватност на Firefox е, и кога можеме да очекуваме ваков режим на Tor?

Како изгледа Tor Mode во Firefox?

Во моментов, постојат две главни идеи за тоа како да се донесе дополнителна приватност и безбедност на Firefox со помош на Tor. Една идеја вклучува создавање нов „екстра-личен“ режим на прелистување, користејќи го пристапот за поставување Tor. Ова ви го испраќа сообраќајот преку неколку различни сервери за да ја скриете вашата локација и IP адресата.

Другиот, далеку поинтензивен пристап, е да го вклучите таканаречениот пристап кон серверот кромид Tor onion во постојниот режим на приватно прелистување на Firefox. Ова ќе бара скоро целосен редизајн на приватното прелистување на Firefox и многу кодирање, така што може да не биде можно.

Користењето на Tor често ја забавува брзината на преземање, како резултат на рутирање сообраќај преку многу различни сервери. Значи, да се направи таа стандардна опција можеби не е идеална за секого ако, да речеме, се обидувате да емитувате некое HD видео, без никој да знае.