„Game Color Plus“ и „Dual WiFi“, OPPO и новите карактеристики на Qualcomm за подобрување на мобилните игри

"Game Color Plus" dan "Dual WiFi", fitur baru OPPO dan Qualcomm untuk meningkatkan game mobile

Само минатата година, 15-те најпопуларни игри во 2018 година генерираа 4,5 милијарди долари. Ова е ниша-не-толку ниша што не престанува да расте и каде корисниците можат да потрошат до 5,3 милиони долари на ден во игри бесплатно за играње како „Арена Валор“, така што е нормално производителите да сакаат да се фокусираат на нив и да понудат подобрувања. Најновиот пример е на нова технологија објавена од OPPO и Qualcomm.

Во моментов, ChinaJoy, конференција за видео игри и забава, се одржува во Кина и стана опсег што го избраа OPPO и Qualcomm да претстави две нови технологии дизајнирани за повеќето гејмери: “Game Color Plus” и “Dual WiFi”. Тие не даваат премногу детали, но доволно за да ни дадат идеја како тие ќе работат.

Светли бои и истовремени врски

Игра во боја плус

Лево од подобрената слика; десно од нормалната слика – преку: XDA

„Game Color Plus“ е првиот од нив. Како што сугерира името, таа е технологија дизајнирана за зголемување на бојата, контрастот и заситеноста на видео игрите. За ова, се користат низа технологии вклучени во Qualcomm SoC со поддршка за Snapdragon Elite Gaming, како што се адаптивно подобрување на сликата (AIE), отстранување на артефакти на работ (EAR) или компресија за намалување на бучава (CNR).

Сето ова комбинирано со Алгоритам Qualcomm HVC + HCP. Ова е алгоритам за енергетска ефикасност и ниска потрошувачка што, теоретски, мора да ги направи сите технологии за коишто се зборува погоре, да немаат значително влијание врз батериите. Во моментов е непознато кој уред ќе биде првиот што ќе ја искористи предноста на „Game Color Plus“.

Втората функција е старите познаници. „Dual WiFi“ е функција што им овозможува на уредите да се поврзат на два опсега од истата WiFi мрежа, т.е. до 2,4 GHz и 5 GHz. На тој начин, и секогаш на хартија, брзините за преземање се зголемуваат за 322%.

Опсегот од 2,4 GHz има поголем опсег, помали брзини и поголем метеж, додека опсегот од 5 GHz е побрз, но има помал опсег. Со поврзување на двајцата, овој уред е способен изберете најоптимално и наизменично меѓу нив без сечење. Ова е многу важно во онлајн игри, затоа што ако се изгуби врската, ризикувате да ја изгубите играта или да се исфрлите од неа.

Поврзувањето со двата опсег мора да ја подобри врската во онлајн игри

Во моментов, единствениот терминал што има „Dual WiFi“ е OPPO Reno 10x Zoom. Бидејќи ова е соработка помеѓу OPPO и Qualcomm, се надеваме дека првично овие функции биле достапни само на OPPO телефоните. Сепак, станете а технологијата е присутна во процесорот Qualcomm, не треба да биде проблем да се имплементира на сите уреди со висок степен на Android.

Преку | XDA

Споделете ги „Game Color Plus“ и „Dual WiFi“, OPPO и новите функции на Qualcomm за подобрување на мобилните игри