GitHub ги блокираше програмерите од Иран, Сирија и Крим

GitHub memblokir pengembang dari Iran, Suriah, dan Krimea

GitHub, платформата на Мајкрософт која функционира како најголем домаќин на светски изворен код, блокирање на корисниците од Иран, Сирија, Крим и други земји потенцијално подложени на санкции од регулативата на Управата за извоз на САДОвие две ги објавува платформата преку записи во нив блогот.

“Да се ​​придржуваат кон законите за комерцијална контрола на САД. Закон, GitHub неодамна направи некои неопходни промени во начинот на кој ги спроведуваме нашите услуги. Како што се развива законот за контрола на трговијата на Соединетите држави, ние ќе продолжиме да работиме со регулатори. Колку што можеме да понудиме услуги бесплатна соработка со код за развивачи на официјалниот пазар. Веруваме дека нудењето бесплатни услуги ја поддржува надворешната политика на САД. Закони за промовирање на слободен проток на информации и слобода на изразување на тие пазари “.

Оваа одлука не е изненадувачка, бидејќи како американска компанија подлежи на законите на нејзината земја, на ист начин како и сите технолошки компании што го напуштија Huawei. Проблемот е што има многу случаи каде корисниците од држави со вето, кои веќе не живеат во неа, ја видоа работата запрена со забрана. Таков е случајот со рускиот развивач Анатолиј Кашкин, кој предупреди за фактите на нивната мрежа.

„Мојата сметка е ограничена со санкции на САД, бидејќи живеев на Крим, можеби не би можел да го одржувам GameHub во иднина“, напиша инвеститорот откако сфати дека неговото лично складиште во моментот е оневозможено.

Извршниот директор на GitHub, Нат Фридман, на својот профил на Твитер изјави дека е „болно“ да се слушне како трговските ограничувања им штетиле на луѓето. „Дадовме се од себе да не правиме повеќе отколку што се бара со закон, но, се разбира, луѓето се уште се погодени. GitHub е предмет на американско трговско право УЕ., исто како и секоја компанија што работи во САД. Закон “, напиша тој.