Google воведува јазик за знаци на АИ за паметни телефони

Google presenta lenguaje de señas AI para teléfonos inteligentes 1

Тимот истражувачи на Google активно работи на развој на нови и иновативни алатки за лица со техничко знаење. Денес, тимот за истражување на Google разви нова алатка заснована на вештачко интелигенција наречена Јазичен јазик. Оваа алатка може да се интегрира со паметниот телефон за да препознае знаковен јазик.

Гугл објави блог пост за да ги сподели достигнувањата на својот тим истражувачи. Гугл веќе има алатка за превод на знаковен јазик, но бара високо конфигуриран систем. Сепак, оваа практична нова алатка е наменета само за корисници на паметни телефони.

Мора да го прифатиме фактот дека корисниците на паметни телефони прелистуваат и веб-страници од различни апликации за прелистување на веб. За да ги олесни работите и да ги разбере знаковните јазици, Google ја имплементираше оваа нова алатка за вештачка интелигенција.

Гугл користи три различни АИ системи. Модел на детектор на дланки наречен BlazePalm. Оваа алатка ги скенира сликите направени од телефонската камера. Оваа алатка, исто така, ја исекува сликите сè додека не ја фати дланката. Следниот модел наречен Hand Reference Model ја зема изменетата слика и работи со 3Д-точките на раката.

Конечниот алгоритам за ВИ ќе дојде до спасување и завршување на знаковниот јазик. Оваа алатка ќе го препознае гестот и на овој начин ќе можете да препознаете знаковен јазик.

Гугл веќе подолго време работи на развој на оваа нова технологија и некако успеаја да ја развијат оваа иновативна алатка. Гугл користеше Вештачка интелигенција за развој на оваа алатка со повеќе од 1000 слики со различни раце со различни гестови.

Бидејќи рацете се движат толку брзо, перцепцијата на рацете во реално време е доста тешка задача. Потоа, алатката користи технологија за учење машини што ќе собира гестови преземени од вештачката интелигенција на корисниците. Со овие најнови технологии, Google не бара спроведување на специјални кодови. Алгоритмите се дизајнирани со новите технологии за вештачка интелигенција и машинско учење.

Google штотуку ја претстави својата успешна приказна со воведување на новата алатка за знаковен јазик. Компанијата во блог-пост рече дека оваа нова алатка дефинитивно ќе им помогне на корисниците да ги разберат јазичните знаци побрзо и поефикасно.

За најновите новости и технологии, инсталирајте Апликација TechnoCodex и следете нè натаму Фејсбук и Твитер. Исто така, ако ви се допаѓаат нашите напори, ве молиме размислете да ја споделите оваа приказна со вашите пријатели, ова ќе нè охрабри да ви донесеме повозбудливи ажурирања.