Google ги тестира апликациите Play Pass и услугите за претплата на игри

Google testing Play Pass app and game subscription service

Претходно оваа година, Apple го лансираше Apple Arcade каде за месечна претплата, корисниците ќе можат да пристапат до многу игри. Ова е во спротивност со сегашниот ала карте модел каде гејмерите треба да плаќаат за поединечни игри. Се чини дека Google е заинтересиран и за сличен модел.

Според извештаите на полицијата „Андроид“, тие откриле дека Google во моментов тестира нова услуга наречена „Play Pass“. Ова ќе биде слично на Apple Arcade, каде за месечна претплата од 4,99 долари, клиентите ќе можат да пристапат до разни апликации и игри.

Google ја тестира апликацијата Play Pass и услугата за претплата на игри 1Кредит на слика – полиција за Android

Овие апликации и игри нема да содржат никакви додатоци и ќе се отворат набавки во апликација, што значи не треба да се грижите за можноста за прекумерно трошење. Според Google:

“Истражете го каталогот на курсеви што вклучува игри загатки до премиум музички апликации и сè што е помеѓу. Од резултатите од акција до загатки и фитнес-trackers, со Google Play Pass ви отвори пристап до стотици премиум апликации и игри без реклами, такси за преземање или купувања во апликација. “

Мора да напоменеме дека Play Pass е сосема ново. Уште во 2018 година, откриено е дека Гугл можел да работи на таква услуга и сега се чини дека е тестиран. Гугл потврди за „Андроид полиција“ дека ја тестираат услугата, но не е јасно кога ќе се лансира сериозно, ако воопшто.

Извор: Андроид полиција