Google повторно ќе го слуша вашиот разговор со Помошникот, но ќе заштеди помалку информации

Google akan mendengarkan percakapan Anda dengan Asisten lagi, tetapi akan menghemat lebih sedikit informasi

Вработените во Google повторно ќе ги слушаат снимките добиени преку нивните гласовни асистенти, откако компанијата се откажа по откритието – и последователното бес – минатиот јули. Сега асистент повторно ќе го зачува аудио фрагментот од разговорот на корисникот со звучници или паметни уреди што треба да се слушнат и да ја подобрат услугата.

Да, само ако тоа го дозволат, затоа што Google експлицитно ќе праша дали сакате да бидете дел од оваа група, одобрување на слушање и транскрипција за да помогнете во подобрувањето на операциите со говорен асистент Еве што детали за компанијата во новиот пост:

Стандардно, не ги зачувуваме вашите аудио снимки. Ова секогаш се случува, и ќе остане непроменето. Може да продолжите да користите Асистент за да ви помогнеме во текот на денот и да имате пристап до корисни функции, како што се Гласовно совпаѓање.

За да ги зачувате вашите аудио податоци, можете да ги изберете поставките за гласовна и аудио активност (VAA) кога ќе го конфигурирате Асистентот. Изборот на VAA му помага на Асистентот да го препознае вашиот глас подобро со текот на времето, а исто така помага да го подобриме Асистентот за секого со тоа што ќе дозволиме да користиме мал аудио примерок за да разбереме повеќе јазици и акценти. Можете да ги видите претходните интеракции со Асистентот и да ги елиминирате овие интеракции во секое време.

Willе ги чујат повторно луѓето

Голем дел од полемиките околу денешните говорни асистенти од големите компании – не само од Гугл, туку и од Епл или Амазон – е фактот дека постои луѓето го слушаат преписот. Ова и понатаму ќе биде дел од Асистентот, како што е препознаено од компанијата во горенаведените публикации.

Ние ги ажуриравме нашите поставки за да потенцираме дека кога активирате VAA, човечките рецензенти можат да ги слушаат вашите аудио фрагменти за да помогнат во подобрување на говорната технологија. Ако веќе сте корисник на Асистент, ќе имате можност да ја разгледате конфигурацијата за VAA и да ги потврдите вашите преференции пред да продолжи процесот на преглед на човекот. Ние нема да го вклучиме вашето аудио во процесот на прегледување на човекот, освен ако не ги потврдите вашите VAA поставки како активирани.

Како и да е, технолошките компании се осигураат дека преземаат повеќе чекори за да избегнат работниците кои се одговорни за прегледување на аудио зборот да можат да го поврзат со некого или да ја прекинат приватноста на корисникот. Покрај тоа, тие се посветени на избришете го целиот заробен аудио кога ќе се признае дека активирањето Асистент е сторено погрешно (со глас што звучи слично на „Здраво Гугл“, на пример), веднаш додава опција, така што секој корисник може да ја прилагоди чувствителноста на препознавање за да избегне неправилно активирање.