Google I / O 2016: Резиме на сите големи најави

Google I / O 2016: Rangkuman dari semua pengumuman besar 1

Гугл откри бројни додатоци на хардвер и софтвер на својата годишна конференција I / O, почнувајќи од виртуелна реалност до софтвер за учење на машини.

Иако не се прикажани проекти како што е автомобил за возење само на Гугл, БГР рече дека 2016 година „лесно се покажале најдобрите во многу години“, благодарение на голем број нови додатоци за мобилни телефони кои излегуваат подоцна оваа година.

Па, кои се главните грижи на годинашната конференција?

Асистент на Google

Асистент е новиот софтвер за паметни услуги на Google за кој компанијата тврди дека е „цел на големина“ надвор од конкурентите на Apple.

Според Pеб Линт, обемот на Асистентот на Гугл е „широк“. Идејата не е само да имате асистент софтвер кој ќе справува со барања и ќе одговори на прашања, туку асистенти кои размислуваат зошто корисниците би можеле да побараат одредени работи пред да го направат следниот логичен чекор.

Оваа страница е пример за користење на Google Assistant за патувања во кината. Ако корисникот побара да види список на филмови, асистентот не само што ќе одговори со што има, туку ќе понуди и да нарача билети. Ова е поставено да работи на сите уреди поврзани со Google, вклучително и нов хардвер воведен за време на воведниот глас – Google Home.

Почетната страница на Google

Google Home е интелигентен систем на звучници на AmazonEcho. Ова е домашен центар, дизајниран да комуницира со работите околу куќата заедно за да биде светилник за асистентот на Google и музички звучници активирани од глас.

Може да одговори на прашања, да пушта музика, па дури и да контролира уреди и уреди за домаќинство ако имате инсталирано паметен gadget. Цените не се потврдени, но ќе бидат продадени подоцна оваа година.

Ало и Дуо

Друго објавување поврзано со „Асистент“ на Google е новата платформа за пораки во компанијата Allo која работи преку книгата за контакти на уредот. Функции за криптирање од крај до крај, иако за разлика од iMessenger и WhatsApp, корисниците мора да изберат дополнителна приватност преку режимот на инкогнито.

Изградба на асистенти во услуги за пораки значи дека корисниците добиваат нови функции, некои корисни, а други забавни. На пример, може да донесете асистент во разговор помеѓу пријателите. Гугл користи ресторани како пример – софтверот ќе открие дали зборувате за јадење и предлагате места за посета. Корисниците можат да испраќаат информации директно до потокот на разговорот или да ги игнорираат.

Многу од улогите на асистенти во Алло се засноваат на машинско учење. Со текот на времето, ќе дојде да научиме како пишувате и да одговорите на пораките и ќе предложат инстант одговори што се прилагодени на вашиот стил. Исто така, работи и со слики – може да препознае содржина на слика и да обезбеди повеќе одговори.

Заедно со Ало, Гугл ја објави и Дуо, новата платформа за видео пораки. Истакната карактеристика е Ноука Ноук, каде пријатен преглед на повикувачот е прикажан на уредот што прима, „слично како да гледате низ перницата на влезната врата пред да се преправате дека не постои“, рече The Guardian. И двајцата ќе пристигнат на Android и iOS подоцна оваа година.

Дневник VR

Новата платформа за Android VR е лансирана. Наречен Daydream, ова вклучува напредок на хардвер на трети страни од несовршениот прегледувач на Google Cardboard VR, како и нов софтвер – центарот Daydream и апликацијата ќе бидат вградени во Android N.

Ова е нова VR платформа управувана од паметни телефони, но Гугл нема да направи VR слушалки – трети страни ќе работат од неговиот дизајн за да ги направат гледачите на ривал Samsung Gear VR, а кога Android N ќе биде пуштен во продажба, мобилните телефони кои ја поддржуваат оваа година ќе треба да бидат сертифицирани “Daydream е подготвен “Копче.

Малку далеку-следи во вселената – е исто така карактеристика, така што Daydreamers можат да се движат низ нивниот виртуелен свет.

Инстант апликација

Инстантната апликација е нова можност што значи дека многу веб-трансакции се канализираат беспрекорно преку специјални апликации, дури и ако всушност не сте ги презелеле.

На пример, кликнете на линкот на Интернет и ќе бидете насочени кон страната со апликации наместо на веб-страницата ако е достапна – целата апликација не е преземена, само делот што ви треба. Ова може да заштеди многу простор на вашиот уред додека обезбедува оптимизирани услуги. Вергеј рече дека потенцијалот е огромен, а моменталните апликации се „најинтересните“ што ги откри Гугл годинава.