Google Photos сега има функција што ќе ви овозможи да копирате и …

Гугл додава најтрофејните од сите генијални алатки во „Фотографии на Google“, можноста да се слика од екранот на текстот и да се направи за уредлив текст. Во основа, таа вклучува Google леќи во апликацијата Фотографии, овозможувајќи ви да извршите Оптичко препознавање на знаци (OCR) на која било слика на вашиот фото-формат.

Сега можете да копирате и залепите лозинки за WiFi, кои не се од типот, испратени како слика, или клучеви за игри, кои беа испратени како слики за да се заштитат од хакерство.

Google Photos сега може да претвори слики од екранот во текст што може да се уредува

Google Photos сега има функција што ќе ви овозможи да копирате и залепите текст од фотографии 1

Слика: 9to5Google

Оваа нова функција ќе биде одлична за сè што сте фотографирале за да заштедите за подоцна употреба. Тоа би можело да биде како лозинки за WiFi или резервни кодови. Дали треба да го инсталирам Виндоус? Фотографирајте го клучот што треба да го користите за време на инсталацијата. Дали вашиот пријател ви испратил скриншот од една статија и сакал да го прочитате сето тоа? Нема проблем, ставете OCR на неа, а потоа копирајте / ставете во машина за пребарување за да го пронајдете оригиналот.

Не мора да бидат слики од екранот, бидејќи препознавањето на текстот може да работи со мал или аголен текст, како уличен знак во позадината на фотографијата.

Добрите употреба може да вклучуваат:

  • Откупете ги клучевите за игра
  • Зачувајте ги вашите резервни кодови 2FA
  • Зачувајте ги фразите на крипто-паричникот
  • Откријте ја крстосницата на Google Streetview кога планирате патување

Параноидот меѓу нас можеби се прашува за разумноста да ги ставаме сите наши тајни фрази на „Фотографии на Гугл“, сега кога Гугл призна дека може да ги чита нашите фотографии. Тие веројатно се во право, но ако користите Android или Chrome, Google веројатно веќе ги има сите ваши информации. Само уживајте во едноставноста за конвертирање на слики во употреблив текст.

Што мислиш? Дали сте заинтересирани да ја користите оваа нова функција во Google Photos? Известете ги во коментарите подолу или однесете ја дискусијата на нашиот Твитер или Фејсбук.

Препорака на уредникот:

  • Амазон продаде многу играчки и лекови што беа прогласени за небезбедни
  • Да, има многу повеќе реклами на Инстаграм и Фејсбук стои зад сето тоа.
  • Бозе изгради преносен паметен звучник од 349 американски долари со Алекса и Асистент на Гугл
  • Тркалезна маса на KnowTechie: Ако би можеле да избришете дел од технологијата од постоењето, што би било тоа?