Huawei го надмина Apple во целиот ранг на превозот 2019 година; Xiaomi, OPPO е во првите 5

Huawei melampaui Apple di seluruh peringkat pengiriman 2019; Xiaomi, OPPO masuk 5 besar

Три од главните фирми за истражување на пазарот Counterpoint, Canalys и Strategy Analytics (SA) ги објавија своите извештаи во кои се прикажани проценките за пратките од големите компании за паметни телефони. Сите податоци се чини дека се поврзани едни со други и покажуваат дека Samsung ја одржува својата позиција како марка број еден во однос на пратките за паметни телефони за целата 2019 година.Huawei го надмина Apple во целиот ранг на превозот 2019 година;  Xiaomi, OPPO е во првите 5

Huawei го одржува рекордот за 2018 година, останувајќи пред Apple да стане втор најпродаван производител на паметни телефони во светот во 2019 година. Ова е особено изненадувачки со оглед на тоа што марката се справи со досадната забрана на американската влада која се потпира на безбедносните проблеми. Huawei испрати околу 240 милиони мобилни телефони, нешто повисоко од сите пратки во 2018 година. Од друга страна, Apple успеа да собере 200 милиони единици, што претставува мал пад на пратките.

Huawei го надмина Apple во целиот ранг на превозот 2019 година;  Xiaomi, OPPO е во првите 5

Huawei го надмина Apple во целиот ранг на превозот 2019 година;  Xiaomi, OPPO е во првите 5

Xiaomi се појави како четврти најголем производител на мобилни телефони во 2019 година со пратки проценети на 125 милиони. Таа бројка е малку поголема од достигнувањата на компанијата во 2018 година. Oppo го комплетира списокот на најдобрите пет производители.

И покрај индивидуалните придобивки, сите три извештаи откриваат дека индустријата доживува пад со помалку продадени мобилни телефони во 2019 година отколку во 2018 година. Counterpoint Research забележува дека ова е прв пат пазарот на паметни телефони да се намали за две години по ред. Со американската трговска војна сè уште во тек, а стравот од кинескиот вирус корона кој има потенцијални импликации врз синџирот на снабдување, 2020 година може да биде предизвикувачка година.