Huawei избира на Linux на својот лаптоп

Huawei создаде свој оперативен систем наречен HarmonyOS за потенцијално да го замени Android на смартфоните, но за лаптопите, кинеската компанија избра Linux.

Како што пренесува TechRepublic, Huawei продолжува да се соочува со трговски ограничувања со САД, што значи дека е неопходно да се преиспита за испорака на софтвер на своите уреди. За мобилен, тоа значи Хармонија, наместо Андроид ако е потребно. Сега истата мисла се однесува на лаптопите бидејќи Виндоус 10 е развиен од Мајкрософт, американска компанија.

Huawei Windows-ternatif е прилично очигледен и се чини дека го искористи. Во Кина се појавија три списоци за MateBook 13, MateBook 14 и MateBook X Pro, сите во кои работи Deepin Linux. И бидејќи нема лиценца за плаќање Виндоус, лаптопот е со цена од 42 до 84 долари поевтино во зависност од избраниот модел.

Депин претходно беше прогласен за Линукс Депин и Hiweed Linux. Таа е базирана на Дебијан, користи своја работна околина наречена Deepin DE, а беше развиена од кинеската компанија Вухан Депинг технологија коп.

Според Фондацијата Линукс, оперативниот систем со отворен код е „мора да се испроба“ благодарение на тоа колку е ефикасен, лесен за корисниците и убавата работна околина. Бидејќи работи на Дебијан, исто така ќе биде многу сигурен.

Засега, лаптопите Huawei кои работат со Linux се чини дека се ограничени на Кина. Сепак, фактот дека тие воопшто постојат, е позитивен за корисниците на Linux. Huawei мора да осигура дека постојат драјвери за Linux за хардверот што се користи на неговиот лаптоп, што ќе биде од полза за пошироката заедница. Исто така, постои можност овој бесплатен лаптоп Виндоус да биде лансиран надвор од Кина, иако избраната дистрибуција на Линукс, најверојатно, ќе се смени во попознато име како Убунту.