Huawei може да го објави оперативниот систем Hongmeng овој петок

HD Tecnología

Се чини дека овој петок, 9-ти август, сомнежите ќе завршат, а Huawei ќе лансира свој оперативен систем за време на конференцијата за развивачи што ќе ја одржи брендот во Донггуан.

Досега, постојат повеќе сомнежи отколку сигурност во врска со овој оперативен систем. Компанијата го регистрираше името Хонгменг ОС во неколку земји, иако исто така ги регистрираше Хармонија и АРК ОС, што може да биде можно и надвор од Кина. Во врска со неговата употреба, слушнавме неколку претставници на брендот да кажат дека станува збор за универзален оперативен систем и не само што е компатибилен со паметните телефони и таблетите, туку работи и апликации 60% побрзо од Android и брендовите како Oppo и Xiaomi го тестирале. Сепак, потпретседателот на Huawei неодамна изјави дека Hongmeng не е оперативен систем за паметни телефони и дека тие ќе продолжат да го користат Android, така што не постои ниту униформа верзија преку разни претставници на компанијата.

Гласините што укажуваат дека ќе го видиме во петок, исто така укажуваат на тоа дека Huawei ќе го лансира првиот паметен телефон со оперативен систем Hongmeng во последниот квартал од оваа година. Ова ќе биде уред со среден дострел од околу 300 УСД, а не врвниот како што се сметаше првично.

Дали сакате Huawei да лансира свој оперативен систем? Или претпочитате да продолжите со користење на Android?

Извор: ТелефонАрена