Huawei се брани од наводите за шпиони на САД

Huawei Membela Diri Dari Tuduhan Mata-Mata Amerika

Американските власти вчера тврдеа дека имаат докази за шпионирање на Хуавеи. И сега кинеската организација ја одржува изјавата дека го нема шпионскиот потенцијал што го тврдат САД. И, постои извонредна американска историја на истражување на мрежните мобилни телефони.

Huawei известува за новата организација,

„Како што беше потврдено преку истекувањето на Сноуден, Америка тајно имала пристап до меѓународните телекомуникациски мрежи, шпионирајќи различни земји за некое време“,

„Извештајот преку објавување оваа недела во Вашингтон за тоа како ЦИА со години користела компании за криптирање на тајни агенти во различни земји е дополнителен доказ“.

Според директори на национална безбедност, САД ги обвиниле дека имаат докази што покажуваат дека кинеските компании имаат неовластен пристап до мрежите за мобилни телефони што ги граделе ширум светот.

Владата им достави детали на сојузниците, вклучително и Германија и Велика Британија. И на двете држави им било речено да не користат кинески алатки за компанијата на нивната 5G мрежа. Сепак, како и обично, владата одби да ги сподели овие докази јавно.

Списанието известува дека производителите кои им продаваат телекомуникации на операторите мора да имаат задна врата за службениците да пристапат до мрежата за правни цели.

Покрај тоа, тие се

“Исто така е неопходно да се направат уреди на таков начин што производителите не можат да добијат пристап без дозвола од мрежните оператори.”

Според надлежните, алатката Huawei им овозможува на организациите пристап до оваа мрежа без знаење на операторот. Сепак, организацијата инсистираше на тоа дека тоа не е можно.

Huawei е чисто снабдувач на алатки. Во оваа улога, пристапот до потрошувачки мрежи без дозвола и нивна видливост нема да биде можно. Не можеме да ги заобиколиме операторите, да ги контролираме пристапите и да добиеме податоци од нивните мрежи без да бидат забележани од сите обични fireидови или безбедносни системи. Всушност, дури и Волстрит Journalурнал признава дека американските власти не можат да дадат конкретни детали за тоа што треба да биде „задната врата“.

Кинеските компании забележаа дека,

“Интерфејсите за пресретнување секогаш се наоѓаат на безбедно место од страната на операторот.” И управувано и користено „само од оператори и регулатори“.

Настрана од обвиненијата за шпионирање против Huawei, дури и кога Велика Британија allowed дозволи на компанијата да направи дел од инфраструктурата 5G во Велика Британија, нешто што САД не го сакаа.

Post Huawei се брани од наводите Американски шпиони за прв пат се појавија на Техника Акробат.