Huawei ќе помине низ Qualcomm и Samsung, Кирин 990 ќе биде претставен наскоро

Huawei akan melalui Qualcomm dan Samsung, Kirin 990 akan disajikan segera

Иако компанијата претстави нов high-end чип на АИ познат како Земете 910. Huawei исто така откри дека изненадувањето не е готово, затоа што наскоро ќе го донесе најмоќниот чип за смартфоните, Кирин 990.

Оваа година Qualcomm го претстави еден од најдобрите процесори во светот, како Snapdragon 855+ многу брз и моќен, всушност, тие беа првите што започнаа процесор за паметен телефон компатибилен со 5G мрежите, сепак, за ова е неопходно да се вклучи модем X50 или X55.

Huawei ќе помине низ Qualcomm и Samsung, Кирин 990 ќе биде претставен наскоро 1

Од друга страна, Самсунг стана првиот производител оваа година што лансираше процесор изграден под 7-нанометар EUV процес, што значи екстремна ултравиолетова литографија, односно ултравиолетовата светлина се користи за намалување на брановите должини до нивоа што никогаш не постоеле. пред да се види, управувањето има процесор кој е далеку поефикасен, брз и мал.

Новиот Кирин 990 ќе го има најдоброто од двата света

Иако нема официјални информации за тоа што ќе видиме со овој нов процесор, некои гласини го споменуваат тоа Кирин 990 Може да биде помоќен од Snapdragon 855+ и Exynos 9825, кои се процесорите за кои порано разговаравме.

Ова значи дека исто така ќе биде изградено во рамките на 7 nm процес EUV, а тој што е одговорен за тоа е производителот TSMC, кој е најголемата компанија за полупроводници во Тајван во светот.

Huawei ќе помине низ Qualcomm и Samsung, Кирин 990 ќе биде претставен наскоро 2

Од друга страна, се зборува дека Kirin 990 ќе биде првиот процесор во светот кој ќе вклучи модем од серија 5G, што значи дека нема да биде компатибилен со 4G модеми. И тоа се Snapdragon 855+ и Exynos 9825 кои се компатибилни со оваа нова мрежна технологија сè додека се користат соодветни модеми, но може да се користат и со 4G модеми, така што Huawei може да биде првиот производител што ќе понуди само процесори со Balong 5000 модеми, иако можам и поврзано со 4G мрежа.

Кирин процесор кој е загрозен, АРМ исто така стави вето на Huawei

Кога ќе се воведе новиот Кирин 990?

Според самиот Huawei, Кирин 990 ќе биде претставен на 6 септември на ИФА во Берлин, што е истиот настан на кој Кирин 980 беше откриен минатата година.

Влегувањето на Huawei преку Qualcomm и Samsung, Кирин 990 ќе биде претставено наскоро откако за прв пат беше објавено во челик.